Бездомно куче, намерено в задния двор на австралийска къща, се оказало чистокръвно динго

04 Ноември 2019 13:16
Бездомно куче, намерено в задния двор на австралийска къща, се оказало чистокръвно динго
Едно ненадейно появило се кутре в задния двор на къща в австралийската провинция, вероятно изпуснато там от някоя граблива птица, се оказало чистокръвно куче динго за радост на природозащитниците.

Уонди не е навършил още година, но този малък представител на динго породата вече носи товара на своя вид върху крехките си плещи.

Лин Уотсън, директор на австралийската Фондация за опазване на кучетата динго, казва, че дивите кучета динго са голяма рядкост и че Уонди ще стане важна част от програмата на фондацията за размножаването на изключително редкия вид.

“Те са нашият апекс хищник, те са нашите лъвове”, казва Уотсън. “Тяхната задача е да не позволяват на популацията на кенгурута да нараства прекомерно. Поне това е била ролята им хилядолетия наред преди идването тук на европейските заселници”.

Кучетата динго са ендемичен вид за Австралия, но броят им е спаднал критично заради унищожените хабитати и ловните практики. Видът в момента е категоризиран като “уязвим” от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси.

Уонди е била намерена през август в задния двор на къща в малкото градче Уондилигонг, в австралийския щат Виктория.

“Собствениците са излезли на двора една сутрин и са доловили скимтене”, разказва ветеринарът Ребека Дей. Семейството, което намерило Уонди, първоначално решили, че кучето само ще открие собствениците си, но в последствие осъзнали, че това не е просто изгубено кутре.

Уонди е бил закаран в болницата, където работи Дей, Apline Animal Hospital, в близкия град Брайт. “Кучето беше много спокойно и щастливо, че го прибрахме при нас”, обяснява Дей.

Тя забелязва, че по гърба на Уонди има одрасквания. “Бяха като отпечатъци от ноктите на голяма граблива птица, която вероятно е отмъкнала Уонди от котилото с намерението да го превърне в своя плячка. Не открихме други динго кучета в региона, а в областта имаме доста грабливи птици, които от време на време плячкосват малки агънца или кутрета”, разказва тя.

Малко след това представители от Фондацията за опазване на кучетата динго се свързват с Дей и взимат генетични проби от Уонди, които изпращат за анализ в лабораторията на Университета на Нов Южен Уелс. Резултатите пристигат след шест седмици и  потвърждават теорията, че това е чистокръвно динго куче. Междувременно Уонди e преместена в приюта на фондацията, къдете се социализира с други представители от своя вид, макар и в началото да впива зъби във всяко срещнато куче. 

Директорът на фондацията Лин Уотсън заявява, че Уонди ще стане част от размножителната програма на организацията,  в която вече  има 40 зрели кучета динго. “Искаме да съхраним генетичната линия, така че един ден тези животни отново да бъдат част от дивата екосистема”, казва тя.
Прочетете повече за:
куче ДингоАвстралия
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ