Някои бозайници стават активни през нощта, за да избегнат контакта с хора

09 Януари 2020 16:22
Някои бозайници стават активни през нощта, за да избегнат контакта с хора
Според ново проучване, публикувано в сп. Science, някои видове бозайници са преминали към активен нощен живот, за да избегнат контакта си с хората и това всъщност може да застраши тяхното съществуване.

Лъвове, тигри и мечки, животни, които са свикнали да ловуват, играят и да се размножават през деня, все по-често са принуждавани да обърнат циркадния си ритъм, за да избегнат срещите с представители на човешкия вид.  Тези диви животни (заедно с още 61 други вида) очевидно изпитват страх от какъвто и да било досег с хората, а не само с ловците, се посочва в проучването на изследователи от калифорнийския университет “Бъркли”.

Човешки дейности като земеделие, миньорство, горска сеч и благоустройство са принудили много животни да започнат да се крият през деня, вместо да се наслаждават на слънчевите лъчи. Според доклад на National Geographic, малайската слънчева мечка, например, която прекарва 80% от времето си, препичайки се на слънце и трупайки витамин D, днес прекарва 90% от това време в тъмнина, там където хората са превзели нейния хабитат.

Бозайниците са дневни животни вече повече от 65 милиона години. Затова и нощният циркаден ритъм може да има непредвидеми последствия за здравето и шансовете им за оцеляване. Подобна промяна може да навреди на популацията и еволюцията на тези животински видове, се казва в научния доклад.

Дори на пръв поглед безобидни човешки дейности като планинарството и къмпингуването в гората могат да принудят животните да избягват и без друго малкото им останали естествени хабитати. “Койотите в калифорнийската планинска верига Санта Круз сега спят през деня, за да не се натъкват на планинари и са започнали да се хранят със съвсем различна плячка от нощни животни. Слоновете в Африка  пък излизат вечерно време, за да се хранят със земеделски посеви”, казва Катлийн Гейнър, един от авторите на изследването.

Според резултатите на проучването, 64-те вида бозайници, които са били изследвани, са станали със средно 20% по-активни нощно време, като при някои този процент е доста по-висок заради човешка намеса в естествените им хабитати.
Прочетете повече за:
бозайницициркаден ритъм
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ