“Слава”, последната българска подводница, ще бъде превърната в музеен експонат

11 Януари 2020 21:45
“Слава”, последната българска подводница, ще бъде превърната в музеен експонат
Теглена от влекачи и придружена от няколко катера, единствената останала подводница в българските Военноморски сили “Слава” направи последно плаване. С помощта на най-модерния влекач у нас и с участието на представители на Военноморските сили и водолази, днес (11 януари), беше извършена безпрецедентна операция по преместване на подводницата до град Белослав, по плавателния канал Варна-Девня.

Така “Слава” направи едни последен преход от 30 км, като за целта корабоплаването в зоната беше преустановено, а варненското пристанище - затворено.

Собственикът на Музей на стъклото в Белослав, Данко Калчев, е изявил желание да спаси внушителния 76-метров плавателен съд от нерадостната съдба на предшествениците му - да бъде нарязан за скрап. Плановете му са да реставрира подводницата и да я експонира на сушата в имот на завода за стъкло в Белослав.

“Слава” е на служба в българския военноморски флот от 1985 г. до 2019 г. Произведена е преди 60 години в Съветския съюз. Изработена е от специална стомана, така че е издържала голямо налягане при потапяне до 300 м. дълбочина, а при максимален запас от гориво е можела да премине 14 хил. морски мили. Флагът на последната българска подводница е свален през ноември 2011 г., след което “Слава” е изведена от състава на Военноморските сили на България.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ