Либидото на една костенурка се оказало ключово за оцеляването на целия вид

13 Януари 2020 11:45
Либидото на една костенурка се оказало ключово за оцеляването на целия вид
Една похотлива мъжка костенурка, чийто активен сексуален живот е гарантирал оцеляването на целия вид, вече е готова да се оттегли от кариерата си на плейбой с чувство за изпълнена мисия.

Оказало се, че безотказното либидо на Диего помогнало за оцеляваното на гигантската костенурка на остров Еспаньола, който е част от Галапагоските острови. Похотливецът бил специално транспортиран от зоологическата градина в Сан Диего като част от размножителна програма на острова.

Когато започнал своята сластна кампания в Еспаньола, на острова имало само двама мъжки и 12 женски представители от неговия вид. Сексуалната мощ на Диего обаче успяла да повиши популацията на гигантската костенурка до над 2000. Според представители на националния парк на Галапагоските острови, 100-годишната костенурка е патриарха на около 40% от гигантските костенурки на територията на Еспаньола.

“Той със сигурност има значителен принос за повишаване броя на костенурките на острова. Чувстваме голямо удовлетворение от това, че успяхме да върнем тези костенурки в естествената им среда”, казва директорът на парка Хорхе Карион.

В размножителната програма са участвали общо 15 костенурки, но безспорно Диего държи първенството по бащинство. “Благодарение на процесите на естественото размножаване броят на костенурките сега е над 2000. Това показва, че те могат да се репродуцират и развиват в естествената си среда”, допълва Карион.

Галапагоските острови са едно от най-предпочитаните места за наблюдение на диви животни, а самият Чарлз Дарвин ги обследва докато работи върху своята теория за еволюцията.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ