Знание 120: Марс или Венера?

14 Януари 2020 11:23
Знание 120: Марс или Венера?
През последните години постоянно се говори за мисии до Марс, за колонизиране на тази планета, за „марсоформиране” и все в този дух. Но знаете ли коя е първата планета, до която сме се доближили? Венера. През 1962 г. сондата „Маринър 2” прелита край най-близката ни съседка, но се оказва, че тя е по-гореща и по-отровна от всяка друга планета в Слънчевата система. Излязъл от контрол парников ефект загрял Венера до средно 462°С. На такава температура оловото се топи. В такава среда шансовете мисията да се завърне са нищожни, което прави любопитството към Марс още по-оправдано.

Днес обаче интересът към токсичната близначка на Земята се възражда. Вече имаме технологии, които позволяват апаратурата да оцелее по-дълго, да слезе по-близо до повърхността и да открием повече за историята на Венера. Защо ли? Ами защото Земята и Венера много си приличат като размери и орбита, но са напълно различни светове. Как нещо толкова противоположно може да е почти еднакво с нас? Ако разберем защо Венера се е превърнала в планетата, която виждаме днес, ще можем да преценим кои екзопланети са рай и кои са адска дупка.

Изследванията на Венера, на Марс и на целия Космос тепърва предстоят, като плановете понякога се градят за десетки години напред. Науката се развива с такива темпове, че е доста трудно да си представим какво ни чака тогава. Но ние в ВВС Знание можем да кажем какво ще предложим на читателите през следващата 2020 г. Разбира се, пак ще Ви запознаваме с най-новите и интересни световни теми, но ще обърнем поглед и към България. От този брой 120 започваме рубриката „Българския принос в световното знание”. Ако искате да разберете кои са първите ни герои, вижте на стр. 32. От следващия брой ще свържем историята с настоящето и бъдещето и ще започнем да ви запознаваме с младите учени на България. Приятно четене и Честита нова 2020 година!
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ