Динозаврите са изчезнали в разцвета на силите си

Нови проучвания сочат, че динозаврите са били в цветущо здраве преди да бъдат напълно заличени от лицето на Земята

20 Март 2019 15:10
Динозаврите са изчезнали в разцвета на силите си
Динозаврите са били в отлично здраве преди астероид напълно да ги унищожи. Такова е заключението на ново изследване, което преобръща битуващата представа за гибелта на внушителните правлечуги.

Учените са единодушни, че астероид е виновен за внезапното изчезване на динозаврите преди 66 милиона години през  къснокредната епоха. Космическото тяло се е разбило в Земята, причинявайки земетресения, горски пожари и дебела покривка от прах, която е спирала слънчевите лъчи в продължение на месеци и дори години.

Според предишни изследвания, преди този “апокалипсис”, динозаврите вече са били в залеза си заради дълготрайните промени в климата. Настоящи анализи на екип от британски учени обаче разкрива, че правлечугите всъщност са се справяли доста добре.

Изследванията са направени в Северна Америка, където са открити скелети на много динозаври от къснокредната епоха, включително и на Тиранозавър рекс (Tyrannosaurus rex) и на Трицератопс (Triceratops).

Предишни опити да се изследват останките от праисторически влечуги в района се оказват неуспешни заради недостатъчните налични вкаменелости. През къснокредната епоха източната и западната част на континента са били разделени от вътрешно море. В западната половина условията за образуване на фосили са били по-благоприятни отколкото в източната  (където е имало  изобилие от седименти от новоформиращите се Скалисти планини ).

“Почти всичко, което знаем за динозаврите в Северна Америка от къснокредната епоха е в резултат на проучвания в област, чиято площ е една-трета от тази на континента днес. Но всъщност динозаврите са кръстосвали цяла Северна Америка, от Аляска до Ню Джърси и надолу до Мексико,” казва д-р Филип Манион от Лондонския университетски колеж, който е и съавтор на изследването.

Екипът от учени запълва празнините във фосилните находки с помощта на високотехнологични компютърни модели, които симулират климатичните условия по време на къснокредната епоха като температурните промени и степента на валежите. Така те разбират в коя част от континента динозаврите са имали шанс да оцелеят въпреки промените в климата.

Оказва се, че праисторическите влечуги са били доста по-широко разпространени отколкото се предполага, при това по места с оскъдни фосилни останки.

“Резултатите от изследването ни показват, че динозаврите са били приспособими към промените и са можели да се справят с климатичните обрати, които са се случили през последните няколко милиона години на къснокредната епоха,” споделя Алесандро Чиаренза, главен изследовател и докторант в Лондонския имперски колеж. “Дълготрайните климатични промени не са омаломощили динозаврите през последните години на този период,” категоричен е той.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ