Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Списание BBC Science Focus и CrowdScience се обединяват, за да отговорят на въпроса

27 Март 2019 16:15
Защо жените живеят по-дълго от мъжете?
Източник: Getty Images
Във всяка страна по света жените живеят по-дълго от мъжете. Във Великобритания средната продължителност на живота на жените е с четири години по-голяма от тази на мъжете. В Русия пък разликата е 11 години (най-голяма в света). Някои от разликите в очакванията за продължителност на живота се дължат на начин на живот, но има и други фактори, закодирани дълбоко в гените ни.

Жените имат две копия на Х хромозома във всяка клетка, а мъжете имат една X и една Y. При жените, ако един от гените на Х хромозомата се повреди, има здраво „резервно“ копие. Мъжете, от друга страна, трябва да се справят с грешките в гените на своята единствена Х хромозома, което може да ги изправи пред по-голям риск от заболявания.

Кога започват разликите?

От момента, в който са кълбо клетки, мъжките индивиди са по-уязвими от женските, а шансът бебетата от мъжки пол имат да умрат в утробата е с 20% по-голям. Но според експерта по възраст проф. Дейвид Джемс от University College London смъртността при мъжете се увеличава след пубертета. Част от причината е по-рисковото поведение на мъжете, но изследвания показват, че дългосрочните проблеми са причинени от физически промени в тялото, създадени от хормона тестостерон.

Изследване от 2012 на записки от Корея отпреди 19 век показва, че евнусите, които били кастрирани като момчета, преди тестостеронният бум в пубертета, живеели между 14 и 19 години по-дълго от връстниците си.

Ще настигнат ли мъжете някога жените?

Предвид обвързаността на очакванията за продължителност на живота с хормони и генетика, изглежда малко вероятно мъжете изцяло да наваксат разликата. Но добрите новини са, че не всички аспекти на стареенето са предопределени. Например се смята, че в Русия голямата разлика е причинена от културата на обилно пиене на алкохол и пушене. С промяната на културата е възможно и двата пола да живеят по-здравословно с гените, които са им се паднали. Междувременно напредъкът в лекуването на различни заболявания също би трябвало да помогне за намаляване на разликата в продължителността на живота.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ