Стъклена чаша от IV в. сл. Хр. е сред уникалните находки на българските археолози

Десетилетия съдът остава на фрагменти, но преди година е напълно реставриран

02 Април 2019 19:28
Стъклена чаша от IV в. сл. Хр. е сред уникалните находки на българските археолози
Още в началото на миналия век в района край Ямбол, археолозите се натъкват на фрагменти от фина стъклена чаша от римско време (IV в. сл. Хр.). Дълги години изящният съд остава нереставриран. Днес той може да бъде видян като част от експозицията “Българска археология 2018” в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. „Успяхме да реставрираме тази чаша благодарение на мащабен проект между Националния археологически институт, Регионалния музей на Ямбол и Римско-германския централен музей в Майнц, където има и лаборатория за реставрация на римско стъкло. Чашата се върна в България в пълния си блясък буквално седмици преди началото на изложбата,” обяснява кураторът на експозицията д-р Камен Бояджиев.

 Според експерти този съд, известен като vasa diatreta, е връх в римското стъкларство. Той е с ажурна украса, изработена чрез изрязване и полиране и  е толкова фина изработка, че едва ли е бил използван в ежедневието. Освен това чашата е с обло дъно и вероятно е била поставяна на масата с гърлото нагоре. Разбира се, когато са я пресушавали до дъно. А това се е случвало често, защото стъкленият шедьовър се е подавал от ръка на ръка по време на прословутите римски пирове.

Шило с фина декорация от палеолита, стъклена амфора от римско време и средновековен кръст с масивна позлата са някои от останалите акценти в експозицията. Изложбата продължава до 15-и април в НАИМ при БАН.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ