Човешкият вид може да се е зародил в Европа, а не в Африка

Анализ на вкаменелости, открити в Гърция, говорят за европейските корени на хоминините

23 Април 2019 19:57
Човешкият вид може да се е зародил в Европа, а не в Африка
Източник: Долна челюст на човекоподобната маймуна, открита в Никити
Нов анализ на вкаменелости, намерени през 90-те години в градчето Никити в северна Гърция, подкрепят спорната теза, че човекоподобните маймуни, от които са произлезли хората, са еволюирали на територията на югоизточна Европа, а не в Африка.

Фосилите, които са на 8-9 милиона години първоначално бяха свързани с човекоподобната маймуна уранопитек (Ouranopithecus). Но екип, ръководен от Дейвид Бигън от катедрата по антропология на Университета на Торонто, наскоро изследва повторно останките и заключи, че те най-вероятно принадлежат на мъжко животно от съвсем нов вид.

През 1871 г. Чарлз Дарвин стига до теорията, че всички хоминини, включително и съвременните и изчезналите човешки видове, са произлезли от една определена група човекоподобни маймуни, населявали Африка – теория, която си остава най-широко разпространената.

Но Дарвин изказва и мнение, че хоминините може и да са тръгнали от Европа, където са открити вкаменелости на големи човекоподобни маймуни.

Макар че Бигън не вярва, че откритите в Никити фосили принадлежат на хоминини, той все пак смята, че са на представител на група, която е техен пряк прародител.

През 2017 г. екип, отново ръководен от Бигън, открива вкаменелости на грекопитек (Graecopithecus) отпреди 7,2 милиона години, отново населявал Гърция, за който се вярва, че е хоминин. Следователно откритите в Никити останки (отпреди 8-9 милиона години) може да са на предшественика на грекопитека, считан за първият хоминин, мигрирал преди 7 милиона години в Африка.

Пред сп. New Scientist Бигън изразява опасение, че много специалисти, които вярват в африканските корени на човека, ще отхвърлят новата теория, но се надява, че поне ще й обърнат подобаващо внимание.
Прочетете повече за:
хомининиантропология
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ