Вкаменелост от челюст на Денисов човек беше открита в Тибетското плато

Древният прародител изглежда е предал ген, който помага на съвременните хора да се справят с високото надморско равнище

02 Май 2019 12:16
 Вкаменелост от челюст на Денисов човек беше открита в Тибетското плато
Намерената в тибетска пещера вкаменелост от челюст на Денисов човек е на 160 000 години. Находката e доказателство, че Денисовите хора са обитавали територии много отвъд Сибир, където през 2010 г. учени за първи път се натъкнаха на фосили от мистичния вид хоминин.

Денисовите хора са живели по едно и също време с неандерталците, а проучване от 2012 г. показва, че съвременните азиатци, австралийци и меланезийци са всъщност носители на техен геном. Генетиката на жителите на Тибет и тибетските шерпи, например, е такава, че им позволява да оцеляват в нискокислородна среда.

Доскоро единствените фосили идваха от малко фрагменти от кости и зъби от едно единствено място в Сибир – Денисовата пещера, намираща се на 700 метра надморска височина. Карстовата пещера Байшия в Тибетското плато, където е открита вкаменелостта, е на 3280 метра надморска височина.

Във фосила няма открито ДНК, но учените са успели да извлекат древни протеини и да ги анализират, както и да направят радиоизотопно датиране. Изследванията им бяха публикувани преди ден (1 май) в сп. Nature.

Челюстта е добре запазена, с примитивна форма и с няколко кътни зъба по нея. Фосилът е на 160 000 години и е по-стар от предишни намирани останки на прачовеци, датирани отпреди 30-40 000 години.

Възрастта и характеристиките на вкаменелостта са сходни с тези на най-старите открити останки от Денисови хора в Сибир, което навежда на мисълта, че съществува връзка между двете популации.

 Челюстта е била открита от тибетски монах през 1980 г. и в крайна сметка е занесена в университета Лаунджоу в Китай. Екип от археолози от същия университет проучва пещерата от 2010 г. насам, а анализът на челюстта започва през 2016 г.

“Древни хоминини са населявали Тибетското плато през средния плейстоцен и успешно са се приспособили към високата надморска височина и ниското съдържание на кислород, много преди по тези земи да се появи Homo sapiens,” казва Донжу Янг, автор на изследването и лектор към катедрата за проучване на сухоземната среда и климатичните промени към университета Лаунджоу. Изследването категорично доказва, че Денисовите хора са населявали Източна Азия и са се адаптирали  успешно към климатичните условия там. 

“Нашият анализ е стъпка напред към разгадаване на еволюцията на хоминините в Източна Азия,” казва Жан-Жак Хъблин, също автор на изследването и директор на катедрата по човешка еволюция към института за еволюционна антропология “Макс Планк”.

 

 
Прочетете повече за:
Денисов човекТибетско плато
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ