Учени съживиха клетки на мамут на 28 000 години

14 Май 2019 13:34
Учени съживиха клетки на мамут на 28 000 години
Източник: Cyclonaut
Клетки от мамут, който е умрял преди повече от 28 000 години бяха частично активирани в яйцеклетка от мишка, съобщава Scientific Reports.

Постижението показва, че биологичната активност може да бъде върната в клетки на отдавна мъртви животни. Това обаче не означава, че учените ще могат да възкресят животни като мамути скоро.

Екип, воден от Казуо Ямагата, японски биолог, е извлякъл клетки от останките на Юка – млад женски мамут, открит през 2010 в източна Русия. Тя е била открита в трайно замръзналата земя, която често запазва кожа, козина, мозък и други меки тъкани непокътнати. Юка е била открита във възможно най-запазено състояние, което е позволило на екипа да извлече различни елементи от мускулните ѝ тъкани.

Мамутските клетки били имплантирани в миши овоцити, които са клетки на яйчниците, свързани с развитието на ембриона. Като контролна проба учените имплантирали и клетки от слон, следвайки същата процедура.

След като клетъчните ядра били инкубирани, изглеждало, че са се пробудили, но съвсем малко. Клетките не са се делили, но са извършили някои стъпки, предшестващи деленето.

Преди десет години друг екип е правил същия опит с клетки от мамут на 15 000 години, но той е бил неуспешен.

Въпреки че напредъкът на екипа, работещ с Юка, е огромен, нейните клетки не са се делили въпреки отличното си състояние, което е голямото предизвикателство, необходимо да бъде преодоляно за връщане на изчезнали видове към живот. Все пак достижението проправя път за бъдещи изследвания и достижения в тази насока.
Прочетете повече за:
мамутклетки
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ