Жителите на норвежки остров искат той да стане безвремева зона

21 Юни 2019 10:20
Жителите на норвежки остров искат той да стане безвремева зона
По време на зимата в Сомарьой, малък норвежки остров, който се намира на север от северния полярен кръг, слънцето на изгрява. А през лятото, което продължава 69 дни, не залязва. Разбира се, жителите на Сомарьой имат изцяло различно разбиране за времето от хората в останалите части от света, където денят е светъл, а нощта – тъмна.

Една от жителките на острова казва, че през лятото можем да видим деца да играят футбол, хора да боядисват оградите си или да ходят на басейн в 2 часа сутринта. Островът е населен от около 300 души.

Хората в Сомарьой искат времето да бъде премахнато. Миналата седмица те представиха на правителството петиция, подписана от всички жители, с желанието островът да се превърне в първата в света безвремева зона.

И докато от туристическа гледна точка идеята звучи добре, на практика на безвремевия остров магазините ще отварят, когато има персонал, училищните часове ще бъдат гъвкави и няма да има часовници. Организаторите на петицията отговарят, че „Човек няма нужда да бъде поставят в кутия във формата на училищни или работни часове. Нашата цел е да имаме пълна гъвкавост, 24/7. Ако искаш да косиш ливадата в 4 сутринта, го правиш.“

Според жителите на острова това просто ще бъде формализиране на начина на живот, който те така или иначе водят. Със сигурност има гъвкавост в начина, по който отброяваме времето. Дори по-рано тази година Европейският съюз гласува всяка от страните в него сама да определя дали да сменя времето с лятно.

Някои аспекти на времето обаче са свързани с историята на еволюцията на човечеството. „Човеците не са еволюирали на полюсите“, казва Хан Хофман, асистент в университета Мичиган Стейт. „Нашите тела са се адаптирали към 24-часов цикъл, създаден от въртенето на планетата. Не можем да тръгнем срещу еволюцията, а точно това се случва в тези локации. Отиваме срещу това, за което сме програмирани“.

Хората, живеещи на места с почти изцяло тъмни зими и вечно светли лета трябва да вземат сериозни мерки, за да поддържат цикъла си на сън. Например да се излагат на специална флуоресцентна светлина, да използват светлоизолиращи превръзки за очи, докато спят. Изследвания показват, че 24-часовият цикъл е от ключово значение за човешкото тяло и здраве.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ