Откриха генетичната тайна на смяната на пола при риби

16 Юли 2019 10:12
Откриха генетичната тайна на смяната на пола при риби
Познати са около 500 вида риби, които могат да претърпят една от най-потресаващите трансформации в естествения свят – пълната смяна на пола. Ново изследване в университета на Отаго на вид дребни риби, живеещи в кораловите рифове в Карибския регион, е довело до отговор как се случва това.

Повечето от изследваните бодлопери риби започват живота си като женски, но когато доминантният мъжки изчезне от дадена група, най-едрата женска се трансформира в плодовит мъжки за по-малко от 10 дни. Промяната започва минути след напускането на мъжкия , като първо се сменя цветът, както и започва поведение, типично за мъжки. Яйчниците започват да се свиват, а напълно функционални тестиси заемат тяхното място.

Използвайки най-съвременните генетични похвати, учените открили, че трансформацията е резултат от действието на специфични гени, които мозъкът и половата жлеза „изключват“.  Промяната започва, когато ароматазата – ген, който е важен за създаването на женския хормон естроген, е изключен. Не е ясно обаче какво точно предизвиква това изключване. След него изцяло нов генетичен маршрут се задейства, за да предизвика формирането на тестиси.

Невероятният процес е свързан и с промени в клетъчната „памет“. Клетките използват ДНК, за да контролират експресията на гените и да запомнят точните им функции в тялото. Смяната на полза води до ключови промени в химическите маркери, препрограмирайки клетъчната памет в половата жлеза.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ