Палеонтолози откриха бедрена кост от скелета на един от най-големите динозаври, населявали Земята

28 Юли 2019 14:21
Палеонтолози откриха бедрена кост от скелета на един от най-големите динозаври, населявали Земята
В югозападна Франция палеонтолози откриха бедрената кост на едно от най-големите животни, съществували някога на Земята.

Костта е близо два метра дълга и се предполага, че е принадлежала на ранен динозавър сауропод от семейството на тревопасните динозаври, които са се отличавали с  дълги вратове и крайници и са често срещани през мезозойската ера. Много подобни са на героя Малката стъпка от популярната анимация “Земята преди време”, но с няколко размера по-големи.

“Тази бедрена кост е огромна! И е изключително добре запазена. Откритието е много вълнуващо,” казва за френския ежедневник Le Parisien, Жан-Франсоа Турнеиш, куратор на градския музей в Ангулем. 

Костта е открита при разкопките на обекта в Angeac-Charent в югоизточна Франция, където през 2010 г. палеонтолозите се натъкнаха на още една подобна бедрена кост, също над два метра дълга.

Оттогава те са успели да възстановят почти половината от скелета на сауропод, благодарение на откритите от тях костни останки и вкаменелости.


 
Прочетете повече за:
динозаврисауроподФранция
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ