Разкриха умението за регенериране на „безсмъртната“ хидра

06 Август 2019 10:20
Разкриха умението за регенериране на „безсмъртната“ хидра
Кой може да живее вечно? Миниатюрен воден обитател, наречен хидра, може, а учени от университета на Калифорния разкриха източника на забележителната му способност за регенериране.

Хидрата е получила името си от чудовището-влечуго от гръцката митология, на което израстват две нови глави на мястото на всяка отсечена. Но водната хидра има дори по-внушително умение за възстановяване. Цяла хидра може да се порасне от малко парче тъкан само в рамките на няколко дни.

Биолозите са особено заинтригувани от тази способност, особено защото голяма част от нея се е образувала в ранния стадий на еволюция, което означава, че е споделена с много други животни, включително и човека.

„При други организми, като хората, когато мозъкът е контузен, се възстановяваме трудно, защото на него му липсва умението за регенериране на хидрата“, казва една от учените – Аби Примак.

Ако способността на хидрата за възстановяване е напълно разбрана, тя може да бъде използвана за лечение на мозъчни травми или дегенеративни заболявания. Когато хидрата е ранена, тя създава нова тъкан от стволови клетки. Това са същия тип клетки, каквито има в човешките ембриони и костния мозък на възрастните. Те са базов тип клетки, които могат да правят нещо, което никой друг тип животински клетки не може – да се възпроизвеждат, за да създават различни типове клетки със специфични функции като мозъчни клетки или кожни клетки.

Екипът анализирал молекулите, познати като РНК, за да изследват процесите, превръщащи стволовите клетки на хидрата в специализирани различни видове клетки. РНК или рибонуклеинова киселина е молекулата, която „чете“ ДНК и пренася инструкциите ѝ. Чрез изследване на РНК те биха могли да изведат конкретните гени, които се активират в процеса.

Хидрата има не един, а три типа стволови клетки. Учените са проследили как всеки от тях може да се развие в различни видове клетки. В бъдещите си изследвания те искат да установят кои гени определят решението какви клетки да бъдат произведени.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ