Пробив на учени от аквариума във Флорида може да спаси кораловите колонии в Големия бариерен риф

23 Август 2019 17:28
Пробив на учени от аквариума във Флорида може да спаси кораловите колонии в Големия бариерен риф
Източник: Florida Aquarium
Учени от аквариума в Тампа, щата Флорида, твърдят, че са направили исторически пробив за спасяването на кораловите рифове като са предизвикали размножаването на корали в лабораторни условия в продължение на два последователни дена. Постижението им може да се окаже решаващо са опазването на Големият бариерен риф, както и на коралите в морския резерват Флорида Кийс.Успешното размножаване на коралите в лабораторна среда е част от проект, който учените са нарекли “Проектът корал” - програма, чиято крайна цел е пълното възстановяване на кораловите рифове във Флорида. Тази съвместна инициатива на аквариума в Тампа и на Музея и градините на Хорнимън в Лондон е насочена към стимулиране размножаването на коралите и отделянето на повече яйца в лабораторна среда.

“Изключително развълнувани сме, че направихме този революционен пробив,” казва главният изпълнителен директор на флоридския аквариум Роджър Герман. “Научният ни екип успя да разшифрова кода … и така да даде надежда за бъдещето на кораловия риф във Флорида, в Карибския басейн и в Атлантическия океан.”

До този момент никой не се е опитвал да стимулира образуването на коралови яйца в лабораторна среда, а по думите на Герман, много от представителите на научната общност са се съмнявали в успеха на подобен експеримент.Изследванията са започнали през 2014 година със застрашен от изчезване вид корал от семейство Acroporidea, но по-късно усилията на учените са се насочили към т.нар. стълбов корал заради болест, оказала се пагубна за този вид корали във Флоридския риф. В момента стволовите корали на практика се смятани за унищожен вид, тъй като мъжките и женските коралови клъстери са на твърде голямо разстояние едни от други, за да могат да се възпроизвеждат.

“Не е изключено тази година дивите стволови корали за последен път да образуват яйца, заради покосилата ги болест, която причинява загуба на коралова тъкан,” казва Кери О’Нийл от аквариума в Тампа и експерт по кораловите колонии. “Но след успешните ни опити за изкуствено размножаване на корали съм обнадеждена, че сега всяка година ще можем да образуваме яйца от стволови корали в лабораторна среда и така да успеем да възстановим кораловата популация във Флорида.”Кораловите “парници” на аквариума използват съвременна LED-технология и системи с компютърно управление, за да възпроизведат естествената среда на коралите и да стимулират размножаването им. Следващата стъпка ще бъде да се построят още такива парници, за може екипът от учени да работи за спасяването и на останалите застрашени видове корали. “Няма да спрем дотук. Ще удвоим усилията си. Искаме да възстановим разнообразието на нашия коралов риф,” категоричен е Герман.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ