Проф. Казимир Попконстантинов: Все още има вода в аязмото на манастирския комплекс на о. Св. Иван, строен преди 1500 години

18 Септември 2019 13:43
Проф. Казимир Попконстантинов: Все още има вода в аязмото на манастирския комплекс на о. Св. Иван, строен преди 1500 години
Източник: Археологически музей - Созопол
Преди близо десет години проф. Казимир Попконстантинов и екипът му направиха откритие, за което светът бързо разбра. Намерените частици от мощите на Св. Йоан Предтеча в манастирския комплекс от 5 в. на о. Св. Иван край Созопол накараха световните медии да “разследват” случая и в крайна сметка да установят, че находката е не само автентична, но и епохална.

Днес, когато първоначалната еуфория е отминала, археолозите безотказно продължават да проучват светата обител.  Упоритостта им и тази година беше възнаградена. В началото на септември, по време на ръководени от проф. Попконстантинов проучвания на аязмото на манастирския комплекс, бяха намерени изящната фасадна арка на съоръжението, утайник и преливник (плод на бистра инженерна мисъл), както и сладка вода – доказателство, че 1500 години древното водохранилище не е преставало да изпълнява своите функции.

Списание ВВС Знание потърси проф. Попканстантинов за коментар, а той ни върна още по-назад във времето, когато островът отново е бил пристан на поклонници – не на Христос, а на Аполон.

интервю: Евелина Иванова

Проф. Попконстантинов, всъщност за аязмото на манастирския комплекс на о. Св. Иван край Созопол знаете отдавна. Кое е любопитното в разкритията тази есен?

Това съоръжение ни е известно от почти пет години като щерната [бел. р. басейн за събиране на вода] на манастира. Изграждането на манастирския комплекс започва в края на 4 и началото на 5 в. с построяването на базиликата, в която открихме реликвария с частици от мощите на Св. Йоан Предтеча. Манастирският комплекс е разположен в южната част на о. Св. Иван на площ от близо 5 дка. и първоначално е бил обитаван от около десетина монаси, но броят им в последствие нараства до 150-160. Водоснабдяването е било наложително, а аязмото е черпело вода от единствения извор на острова на около 200 м. на юг от манастирската обител (за съществуването на този извор са знаели още т.нар. гръцки колонизатори от 5-4 в. пр. Хр.)

Сега обаче за първи път проучихме по-обстойно аязмото. То е вкопано на над 5 метра дълбочина, с почти квадратна форма и с респектиращи размери от 7,80 метра дължина на 7 метра широчина. При скорошните разкопки на близо 3 метра дълбочина успяхме да разкрием западната му фасада с елегантно оформена арка. Открихме и вода. По преценка на специалисти обемът на древното водохранилище е 50-60 кубически метра. Любопитно е и това, че то е снабдено с т.нар. преливник – съоръжение за оттичане на водата при надвишаване на вместимостта на аязмото. Освен това има и утайник – помещение, в което се събира водата от извора и се пречиства от утайката.


Древното манастирско водохранилище продължава да събира вода

Споменахте, че за извора, от който монасите са черпели вода, са знаели още т.нар. гръцки колонисти. Тоест островът е бил населен много преди основаването на манастира.

Несъмнено. Остров Св. Иван, който е и най-големият остров в черноморската акватория най-вероятно се е образувал при изригването на вулкан преди поне 12 милиона години. Тоест той винаги е бил островна земя. Първите заселници на Аполония Понтика избират да дойдат тук, защото, така обградени от море, се чувстват най-защитени. Знае се, че още през 5-4 в. пр. Хр. на острова пак е имало фар, разположен малко по на югозапад от сегашния. Тогава фаровете са били строени като грамадни колоси, статуи. Затова и смятам, че именно  тук е била прословутата бронзова статуя на бог Аполон, дело на скулптора Каламис. В дясната си ръка бронзовият Аполон е държал факла, тоест скулптурата е служила и за сигнализация и ориентир на мореплавателите. Освен о. Св. Иван има визуална връзка с фара на нос Емине, докато о. Св. Кирик и Юлита, където някои археолози смятат, че е стояло произведението на Каламис, е доста по-навътре.


Остров Св. Иван край Созопол е бил пристан на поклонници още от древността 

Миналата година в централната част на горния храм на манастирския комплекс открихме мраморен фрагмент, от който са запазени осем реда, в които се казва, че “Народното събрание на Алопония кани Аполодор от Хераклея Понтийска да посети Аполония”. Вероятно поводът за поканата е сключване на търговски договор между двата града или за да се окаже помощ  на аполонийците срещу честите нападения от Месамбрия (днешен Несебър).
Тези декрети обикновено се поставят на входа на светилища или обществени сгради. Открили сме и монети и керамика от 4-3 в. пр. Хр., които също свидетелстват, че тук е имало ранни заселници. Нещо повече - оказа се, че северната основа на базиликата, в която открихме реликвария, е изградена върху основите на по-ранна сграда. Другата църква, в която открихме декрета, също е  построена върху по-ранни основи от 4-3 в. пр. Хр. Знае се и че през 526 г. Св. Бенедикт Нурсийски, който по-късно създава ордена на бенедиктинските монаси, изгражда и поставя началото на манастир, посветен на Св. Йоан Предтеча, в Монте Касино (днешна Италия) върху основите на все още действащо светилище на бог Аполон като унищожава и статуя, издигната в чест на божеството Аполон. Така че нищо чудно нещо подобно да се е случило и на о. Св. Иван край Созопол.


Разкопки на църква от 13 в., част от манастирския комплекс

Имате ли предположение каква може да е била съдбата на легендарната статуя?

Една от версиите е, че по време на завладяването на града от легионите на римския император Марк Лукул (52 г.), статуята е била отнесена от о. Св. Иван. Според някои тя е потънала в Средиземно море. Други колеги смятат, че във Ватикана се съхранява долната част на бронзово ходило от грамадна статуя, която би могла да е тази на Аполон. Но всичко това е в сферата на спекулациите.

Отшумя ли еуфорията по епохалното разкритие на мощите на Св. Йоан Кръстител или интересът към него не стихва?

Още на десетия ден от откриването на реликвария бяхме “атакувани” от международни журналисти. CNN първи изпратиха свой журналист, Саймън Хупър, за да отрази разкритието (бел. р. Are These the Bones of John the Baptist), по-късно National Geographic направиха филм и благодарение на осигуреното от тях финансиране беше направен изотопен анализ на мощите в лабораторията на Оксфордския университет, както и ДНК анализ в Копенхаген. Посещавали са ни и телевизионни екипи от Бразилия, Португалия. Преди две години History Channel засне филм озаглавен “ДНК-то на Иисус Христос” – знаете, че Йоан Предтеча е бил братовчед на Иисус в земния му живот. Всеки сезон островът е посещаван от близо 2000 туристи от различни националности, включително и мюсюлмани, които искат да разгледат манастирския комплекс и да разберат повече за него.

Отваряне на реликвария с частици от мощите на Св. Йоан Кръстител през 2010 г.

Как виждате бъдещето на острова и на манастирския комплекс?

Вече от осем години имаме проект, изработен от архитект Юлий Фърков и екипа му за реставрация и консервация на разкопките. Готови сме да започнем консервация и експониране на двата храма и на аязмото.Тоест ние далеч не сме пречката това да се случи, но засега, уви, то не се случва.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ