300 гимназисти от София ще участват в международната научна програма BASF Chemgeneration

14 Октомври 2019 14:42
300 гимназисти от София ще участват в международната научна програма BASF Chemgeneration
В петък (11 октомври) в TechnoMagicLand беше даден старта на международната научна програма BASF Chemgeneration, в която ще вземат участие 300 гимназисти от няколко столични училища. Целта на програмата е да покаже как практическото приложение на естествените науки и законите на химията могат да дадат реално решение на екологичните ни проблеми. “Естествените науки, новите материали и модерните технологии имат все по-голяма роля в опазването на околната среда и устойчивото развитие на планетата,” каза по време на откриването на първия интерактивен семинар от програмата г-жа Марина Буковац, управляващ директор на BASF България. “Наша отговорност е да научим децата още от ранна възраст на отговорно отношение към природата като им разкрием как науката дава отговори на предизвикателствата, с които се сблъскваме. Създаването на устойчиво бъдеще е въпрос, който засяга всички нас. От BASF считаме, че образователните програми, насочени към децата, са най-добрият начин да опазим природата и да намалим разхода на природни ресурси и се надяваме, че Chemgeneration ще покаже на учениците значението на науката за човечеството,” допълни още тя.


Управляващият директор на BASF България, г-жа Марина Буковац (в средата), даде старт на научната програма BASF Chemgeneration

Научната програма BASF Chemgeneration ще включва интерактивни семинари по химия, които ще се провеждат по два пъти на месец в рамките на цялата учебна година на теротирията на TechnoMagicLand в София. Участници в премиерното издание на програмата у нас ще са възпитаници на няколко столични гимназии, заявили желание да се включат в инициативата.

По време на семинарите гимназистите ще извършат набор от химични експерименти в търсене на прости решения на ежедневни проблеми. Наставници на  младите химици ще са студенти и преподаватели от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски”, както и от няколко от утвърдените научни институти в страната. “Образованието не е самотно занимание, а скучните предмети в училище всъщност се оказват доста интересни, когато могат да бъдат приложени на практика,” бяха думите на заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова към първата група участници в иновативната програма.


Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова беше сред официалните гости на откриването на BASF Chemgeneration България

За по-малко от два часа, следвайки напътствията на ръководителя на BASF Chemgeneration за България, доц. Лъчезар Христов от Факултета по химия и фармация на Софийския университет, възпитаниците на столичното 31-во Средно училище “Иван Вазов” успяха да превърнат късчета вестник в картон, да измайсторят филтър за пречистване на замърсена вода, да рециклират метал и да разградят пластмаса. При някои опитите минаха без грешка, при други се появиха пробойни, което обаче не стопи ентусиазма им. Въоръжени с ръкавици и предпазни очила децата смесваха различни химически разтвори, благополучно извършиха процеса на електролиза и  станаха преки свидетели как полиетиленовите торбички могат да “оцелеят” при всякакъв химически натиск (пластмасовите торбички, към които сме развили ежедневна зависимост, се разграждат за около 500 години).


Възпитаниците на 31-во Средно училище "Иван Вазов" бяха първите участници в интерактивната научна програма

“Истинска чест е, че сме част от научната програма BASF Chemgeneration. Химията и естествените науки невинаги са привлекателни или разбираеми за учениците. Те често ги възприемат като нещо далечно и сложно. Затова и е важно да им покажем как процесите, които често са им неясни, наистина действат,” сподели доц. Христов.


Доц. Лъчезар Христов от Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски" е ръководител на българското издание на BASF Chemgeneration

BASF Chemgeneration стартира през 2011 г. mод формата на образователен уебпортал и постепенно прераства в обхватна научна програма. Досега интерактивната образователна инициатива се е провела в седем държави от Централна и Южна Европа, включително и в съседните Румъния и Гърция. Водещата тема на обучителните семинари у нас ще е кръговата икономика и преработката на отпадъци. В образователния портал chemgeneration.com има подробна информация и формуляри за участие, а заявления се приемат на имейл адрес basf.chemgeneration@agencyprima.com.BASF е сред водещите химически концерни в света, с продукти насочени съм гарантиране на устойчивото ни бъдеще. Порфолиото на компанията покрива няколко ключови сегмента, сред които “химикали”, “хранене и грижа” и “земеделски решения.”
Прочетете повече за:
BASF Chemgeneration
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ