Археолози откриха над 20 запечатани древноегипетски саркофага

17 Октомври 2019 15:26
Археолози откриха над 20 запечатани древноегипетски саркофага
В началато на седмицата екип от археолози се е натъкнал на “огромно скривалище” с над 20 запечатани ковчега в град Луксор, съобщават от египетското министерство по въпросите на античността.

Саркофазите са били открити така, както “са ги оставили древните египтяни”, с изключително добре запазени гравюри и цветна украса, се казва в прессъобщението на министерството.

Намерените в древния некропол Ал Азиф саркофази (на западния бряг на Нил) са били положени в голям гроб на две нива. Някога мястото е било част от античния град Тебес (споменат от Омир в “Илиада”), чиито руини сега са в днешен Луксор.

В Ал Азиф са били погребвани благородници и високопоставени лица по време на управлението на фараоните. В предишни години в гробищният комплекс са намирани артефакти от египетската династия от 18-ти век, чийто възход започва около 1539 г. пр. Хр.

Подробности около откритието ще бъдат съобщени на пресконференция тази събота (19 октомври) в Луксор, когато ще стане ясно и точно от кога са датирани древните саркофази.

В публикуваното прессъобщение се казва още, че “разкритието е едно от най-мащабните и значими за последните няколко години.” Във вторник министърът по въпросите на античността Халед Ел-Анани, заедно с генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири, посетиха гробищния комплекс, за да разгледат на място 20-те изящно изрисувани ковчега.


Египетският министър по въпросите на античността, Халед Ел-Анани, внимателно разглежда находките

Само преди седмица, в региона на Луксор, беше направено още едно значимо откритие. Тогава археолозите попаднаха на древна “индустриална област”, където са се произвеждали декоративни стоки, мебели и керамика за гробовете на знатните особи. Обектът, който включва 30 работилници и огромна пещ за изпичане на керамиката, се намира в Долината на маймуните в Луксор и дава възможност на изследователите да разберат какво е било ежедневието на древноегипетските занаятчии.

От 2007 г. насам в Долината на царете също се извършват археологически разкопки. Археолозите се надяват да открият там гробовете на царица Нефертити и нейната дъщеря Анхесенамон, която е била съпруга на цар Тутанкамон. Учените са в търсене и на гробовете на трима от най-известните древноегипетски фараони -Рамзес VIII, Тутмос II и Аменхотеп.

Прочетете повече за:
саркофазидревен Египет
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ