Появиха се пет нови острова в Северния ледовит океан

28 Октомври 2019 15:00
Появиха се пет нови острова в Северния ледовит океан
Източник: Getty Images
Руският флот е открил пет нови острова в Северния ледовит океан, „изплували” на повърхността в резултат на топенето на ледници.

Флотът за първи път забелязва островите през 2016 г. на сателитни снимки, но потвърждава тяхното съществуване в края на това лято, когато извършва експедиция до мястото, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Новите острови са в близост до архипелага Нова земя в Северния ледовит океан на северозапад от Русия. Площта им е между 900 и 54,500 кв.м. или колкото 10 футболни игрища.

„Откритието е свързано с топенето на ледници,” заяви миналия вторник ръководителят на експедицията Александър Моисеев и допълни, че „островите са били ледници преди това.” Моисеев пояснява и че те вече са официално признати и сега предстои да бъдат записани и да им се дадат имена.

Руският флот от години използва сателитни данни, за да изследва промените по бреговата линия. Между 2015 и 2018 г., те са регистрирали над 30 нови острова и заливи в близост до двата архипелага Нова земя и Фран - Йосифова земя.


Един от петте изплували на повърхността острови в Северния ледовит океан

Студентката Марина Мигунова първа забелязва островите през 2016 г., докато подготвя своята дисертация, се казва още в прессъобщението на руското министерство на отбраната. В момента тя работи като инженер по океанографски измервания към военноморските сили на Русия. След нейното разкритие, учените фотографират островите и ги изследват топографски, преди да организират експедиция до тях този август.

Подобно откритие беше направено през януари тази година, когато земя, останала под ледовете близо 40 000 години, изплува на повърхността в резултат на топящите се ледници в Северния ледовит океан в близост до Канада.

Учените предупреждават, че появата на островите не се дължи на щастлива случайност, а е пряко последствие от задълбочаващата се климатична криза и масовото топене на ледници и ледена покривка в Северния ледовит океан.

Океанът се затопля с два пъти по-бързи темпове от средните, а зачестилото разтапяне на ледници може да се окаже сериозна заплаха за живота на цялата планета.

Тази година Гренландия е изгубила 11 млрд. тона от ледената си покривка само за един августовски ден. През юли общата загуба на ледена покривка е достигнала 197 млрд. тона, което се равнява на площта на 80 милиона басейна с олимпийски размери. Специалисти смятат, че през есенните месеци разтапянето ще бъде между 60-70 млрд. тона. Отново през август,  човечеството се сбогува с ледника Окьокул – първата жертва на глобалното затопляне.


Възпоменателна плоча в Исландия на разтопилия се ледник Окьокул

Ако ледниците продължат да се топят със същата скорост, до 2100 г. нарастващото ниво на Световния океан ще остави близо една пета от населението на земята без дом. Цели островни държави като Малдивите ще бъдат потопени под вода, а милиони хора ще бъдат лишени от вода и храна.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ