Безсънието при хора в зряла възраст може да причини сърдечен удар или инфаркт

08 Ноември 2019 14:00
Безсънието при хора в зряла възраст може да причини сърдечен удар или инфаркт
Източник: Getty Images
Хората, които страдат от безсъние, са в по-голям риск от сърдечен удар и инфаркт или сърдечни заболявания, сочи ново проучване.

“Това е едно от най-мащабните проучвания върху връзката между безсънието и сърдечно-съдовите заболявания”, казва неврологът д-р Наталия Рост, преподавател в Харвардския университет и завеждащ клиниката по кардиология в Масачузетската многопрофилна болница в Бостън.

“Макар че не знаем точната връзка, сме сигурни, че сънят е основен фактор”, казва Рост, която участва в проучването.

Авторите на изследването, което беше публикувано в списанието на Американската академия по неврология, Neurology, са задали на половин милион китайци три въпроса, свързани с ключови симптоми на безсъние: “Трудно ли заспиват и будят ли се често нощем?”, “Разсънват ли се твърде рано сутринта?” и “И влияе ли им липсата на сън върху концентрацията през деня?”

Десет години по-късно, учените изследвали сърдечното здраве на участниците. Те установили, че при тези, които имали и трите симптома на безсъние, рискът от сърдечносъдови заболявания бил с 22% по-висок, а от сърдечен удар с 10% и то след като взели под внимание и други фактори като тютюнопушене, физическо натоварване и употреба на алкохол.

След това били анализирани трите въпроса поотделно. Рискът от сърдечни проблеми се оказал с 13% по-висок за хората, които признавали, че имат проблеми с концентрацията през деня поради недостатъчен сън. Този риск бил само 9% по-висок за хората, които трудно заспивали и често се будели през нощта, а опасността от сърдечен удар или инфаркт била със 7% по-голяма при най-ранобудните.

“Връзката между симптомите на безсъние и тези сърдечни заболявания е още по-явна при по-младите участници и при хората, които в началото на изследването не са се оплаквали от високо кръвно налягане”, казва авторът на изследването д-р Лиминг Ли от Пекинския университет.

Мета анализ от 2017 г. на 160 000 души, страдащи от лош сън, установил, че при тези хора има 27% по-голям риск от сърдечен удар или инфаркт. Анализът установява и връзка между лошия сън и сърдечните проблеми, но не открива някаква зависимост между ранното будене и сърдечносъдовите заболявания.

Засега учените не могат да посочат причината за подобна взаимовръзка. Предишни изследвания доказват, че лошото качество на съня може да предизвика промени във функцията на хормоните, да засили възпалителните процеси в организма и да предизвика изменения в метаболизма.

“Мисля, че причините са комплексни”, казва Рост. “Може би става дума за възстановяването на кръвоносните съдове по време на сън, за което все по-често  чуваме да се говори. Според мен безсънието може да е симптом и за други болести, чиято симптоматика все още не ни е известна. Да се надяваме, че по-нататъшните ни проучвания ще установят всичко това”.
Прочетете повече за:
безсъниесърдечни заболявания
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ