Динозаври с пера са населявали Южния полюс

15 Ноември 2019 12:45
Динозаври с пера са населявали Южния полюс
Южният полюс е бил дом на пингвини, косатки, а преди 100 милиона години и на динозаври с пухкави пера, разкрива ново проучване.

За първи път учените откриват доказателства, че динозаврите са използвали пера, за да оцеляват и в по-екстремните условия на южния полярен кръг, се посочва в публикувания тази седмица научен доклад  в сп. Gondwana Research.

Международен научен екип е изследвал набор от фосили, намерени преди 118 години в Коонварра, Австралия, седименти, от които са се утаили на дъното на езеро в близост до Южния полюс преди хиляди години. Сред фосилите е имало кости от динозаври, както и “прото пера от месоядни динозаври” се казва в прессъобщение на Упсалския университет в Швеция,  участвал в проучването.

Терминът “прото пера” означава, че  древното оперение на динозаврите не е било така добре развито както това на днешните птици. По-скоро, обясняват учените,перата при тях са били подобни на окосмяването при хората и са им служили, за да задържат топлината.

“Прото-перата, които открихме, ни подсказват, че по-дребните видове динозаври са били покрити с перушана, която ги е предпазвала от студа в полярните хабитати”, обяснява Мартин Кундрат от словашкия университет “Павел Йозеф Шафарик”, един от авторите на изследването.

Подобно на днешното цветно оперение на птиците, перата на тези древни динозаври също са били в различни краски. Учените открили следи от меланозоми (клетките, които съдържат цветен пигмент) върху превърналите се във вкаменелости пера, “подредени по точно определен начин”, което говори за специфична окраска.

Изследователите предполагат, че перата са били по-скоро в тъмни нюанси за по-добро прикритие и за да привличат повече слънчева светлина в студените полярни условия.

Скелети на динозаври и на древни птици са били откриване и преди на северни ширини, но това са първите вкаменелости, които доказват съществуването на пернати динозаври в полярни хабитати.

“Тези вкаменелости на пера са от голямо значение, защото са от динозаври и птици, които са обитавали места с особено ниски температури, обгърнати от полярна тъмнина през определено време от годината”, казва авторът на проучването Бенджамин Кийр от Упсалския университет.

Пернати динозаври са намирани и на други места - подобният на птица динозавър археоптерикс е обитавал териториите на днешна Германия и е имал пера и крила. В Китай изследователи за открили доказателства за някогашното съществуване на “динозавър дракон” с крила и прекрасно оперение.
Прочетете повече за:
динозавриоперениеЮжен полюс
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ