Стартъп, подкрепян от Бил Гейтс, направи пробив в производството на соларна енергия

20 Ноември 2019 20:03
Стартъп, подкрепян от Бил Гейтс, направи пробив в производството на соларна енергия
Пазен доскоро в тайна стартъп, подкрепян от Бил Гейтс, е успял да направи пробив в производството на соларна енергия, който може да се окаже спасителен пояс за планетата.

От Heliogen, компания за производство на чиста енергия, която този вторник (19 ноември) оповести официално съществуването си, заявиха, че са открили начин да използват изкуствен интелект и голям брой огледала, така че да генерират температура от над 1000 градуса по Целзий. Heliogen всъщност са създали една соларна фурна, която може да достигне температури, подобни на тези на повърхността на Слънцето. Така за първи път ще може да се използва концентрирана соларна енергия, за да се осигури нужната свръх висока температура за производството на цимент, стомана, както и за други индустриални процеси. Тази екосъобразна слънчева енергия (с нулев въглероден отпечатък) може да замени изкопаемите горива в отрасли от световната икономика, които до момента са останали неподвластни на енергийната революция.

“Нашата технология може да се окаже не само по-екологична, но и по-рентабилна от използването на изкопаеми горива. И това според мен е Свещен граал”, заявява Бил Грос, изпълнителен директор на Heliogen.

От компанията Heliogen, която освен на подкрепата на Бил Гейтс, разчита и на тази на милиардера и собственик на Los Angeles Times Патрик Суун-Шионг вярват, че наскоро патентованата от тях технология ще намали значително вредните емисии. (Циментовата индустрия например е отговорна за 7% от световните емисии на въглероден диоксид по данни на Международната енергийна агенция.)

“Бил [Грос] и неговият екип наистина са успели да овладеят слънчевата енергия. Тази технология е с невъобразим бизнес потенциал и ще има огромно въздействие върху човечеството”, казва Суун-Шионг, който е в борда на директорите на компанията.

За разлика от традиционната слънчева енергия, която използва панели, монтирани върху покривите на сградите, за да улавя слънчевите лъчи, Heliogen работи върху усъвършенстването на т.нар. концентрирана слънчева енергия - технологията, която използва огледала, за да отразява слънчевите лъчи в една единствена точка.Концентрирана слънчева енергия досега е била използвана за производството на електричество, а в единични случаи и за отопление на някои промишлени предприятия. В Оман дори я използват за захранване на петролни сонди. Но до момента концентрираната слънчева енергия не е можела да постигне свръх високите температури, необходими за производството на цимент и стомана.

Досега в циментопроизводството и в стоманената индустрия не са се използвали възобновяеми източници на енергия и това е проблем, защото търсенето на тези две суровини в световен мащаб е огромно. Циментът е ключов за строителния сектор, който от своя страна произвежда над една-пета от вредните емисии по света сочат данни на Американската агенция за опазване на околната среда (EPA). Затова и иновативният потенциал на базираната в Лос Анджелис Heliogen привлича за инвеститор иконата в технологичния сектор Бил Гейтс, който наскоро оглави класацията за най-богат човек на планетата, нареждайки се пред изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос.

“Щастлив съм, че съм един от първите, подкрепили технологията за производство на концентрирана слънчева енергия, разработена от екипа на Бил Грос”, казва Гейтс в официално изявление. “Успехът на технологията в достигането на желаните високи температури, необходими за различни производствени процеси, ми вдъхва вяра, че един ден изкопаемите горива ще бъдат напълно излишни”.

Докато други компании се опитват да разрешат проблема с температурата като добавят повече стомана, за да направят технологията по-издържлива, екипът от учени на Heliogen решава да заложи на изкуствения интелект.

Heliogen използва софтуер за компютърно виждане, както и такъв за автоматично улавяне на ръбовете на обектите и други технологии, за да накара голям брой огледала да отразяват слънчевите лъчи в една-единствена точка. “Ако имате хиляда огледала, поставени под определен ъгъл, така че да отразяват светлината в една точка, то със сигурност ще успеете да постигнете много висока температура”, обяснява Грос. От Heliogen заявяват, че технологията им генерира толкова много топлина, че след време може да се използва и за производството на чист водород. Този безвъглероден водород после може да бъде преобразуван в гориво за тежкотоварни камиони и самолети. “Нашата дългосрочна цел е именно производството на чист водород, защото това ще промени правилата на играта”, заявява Грос.

Засега Heliogen остават концентрирани върху производството на слънчева енергия, макар че навън невинаги има слънце. От Heliogen обясняват, че възнамеряват да решат този проблем чрез соларни депа, в които ще се съхранява слънчева енергия, която да се ползва през мрачните дни. Предстои Heliogen да покаже нагледно как технологията може да се прилага в широкомащабното циментопроизводство. “Влизаме в тази надпревара и трябва да вземем предимство възможно най-скоро”, казва Грос.

Друго голямо предизвикателство за екипа на компанията ще е да убедят големите цименто- и стоманопроизводители да направят скъпия като инвестиция преход от изкопаеми горива към концентрирана слънчева енергия. Грос споделя, че вече водят преговори с някои компании и скоро ще обявят кои ще бъдат първите им клиенти. Според него основното пазарно предимство на технологията е, че за разлика от въглищата, нефта и природния газ, слънчевата светлина, която тя използва, е безплатна. Тоест тази технология вече е по-рентабилна от изкопаемите горива. “Ако искаме да сме конкурентноспособни трябва да действаме умно. Затова и заложихме на изкуствения интелект”, споделя още Грос.
Прочетете повече за:
Heliogenслънчева енергия
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ