Генно-модифицираните бебета могат да станат реалност само след две години

24 Ноември 2019 13:25
Генно-модифицираните бебета могат да станат реалност само след две години
Генетично-модифицираните бебета, при които ще бъде избегнат риска от генетично предавани болести, могат да станат реалност само след две години, разкрива ново научно изследване.

Днес рисковете, свързани с генното редактиране, са сведени до минимум, така че методът би могъл да се използва и при човешки ембриони се казва в анализ на проф. Кевин Смит, преподавател по биоетика в шотландския университет “Абъртей”, публикуван наскоро в сп. Bioethics.

Смит е сред поддръжниците на генното редактиране на човешки ембриони като начин за предотвратяване на генетично предавани болести. Методът обаче си остава крайно противоречив заради страха, че може да бъде използван за създаването на т.нар. “дизайнерски бебета”, при които гените ще бъдат редактирани не заради медицински или терапевтични цели.

През ноември 2018 г.  китайският медик Хъ Джанкуей предизвика общественото недоволство като обяви, че е модифицирал гените на два човешки ембриона, за да ги направи резистентни към вируса на ХИВ.

Според Смит обаче генното редактиране не е в противоречие с медицинската етика и ще даде надежда на родителите, при които има опасност да предадат тежко наследствено заболяване на децата си.

“От чисто практична гледна точка генното редактиране е единствения реален начин за справяне с редица заболявания, свързани с гените на ембриона”, казва Смит.

Методът, например, би позволил на лекарите да защитят бъдещите поколения от сърдечносъдови заболявания, рак, деменция както и от много други често срещани болести, обяснява Смит.

“Ако успеем да преодолеем или да забавим появата на често срещани генетични заболявания, то със сигурност ще удължим значително и жизнения цикъл на бъдещите поколения”, се казва в официално изявление. Смит препоръчва да се забави въвеждането на програми за генно модифициране, защото “в момента обществото е силно против редактирането на човешки гени”, но вярва, че само след две години генно-модифицираните бебета ще бъдат реалност.

Работата на Смит търпи сериозна критика от научните кръгове, тъй като според редица експерти генното редактиране е все още недостатъчно добре проучено. “Не мисля, че са направени достатъчно опити, които да докажат, че тази технология е напълно безопасна. Затова и трябва да сме много внимателни”, казва проф. Джойс Харпър от Института за изследване на здравето на жените към Лондонския университетски колеж.

Харпър е на мнение, че редактирането на човешкия геном има голям потенциал, но че преди да навлезе трайно в медицината е необходимо да се проведе обществен дебат по темата и да се изработи съответното адекватно законодателство. Сара Норкос от Progress Educational Trust, британска организация, която работи за подобряване на обществената информираност по темата за човешката генетика, окачествява анализа на Смит като “неточен”.

“Трябва да си вземем поука от грешките, които миналата година  допусна китайският учен, отговорен за първото генно редактиране на човешки ембриони”, заявява Норкос. След експеримента на Хъ Джанкуей, китайските власти обявиха редактирането на човешки ембриони за незаконно, а всички, участници в експеримента бяха временно отстранени от длъжност.

През октомври тази година, изследователи от Института “Броуд” към Масачузетския технологичен университет публикуваха доклад за нова технология за генно редактиране, която би могла да редактира 89% от генетичните дефекти при хората, включително и сърповидно-клетъчната  анемия.
Прочетете повече за:
генно редактиране
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ