Откриха останки на водно чудовище със захапка по-силна от тази на Т-рекс

27 Ноември 2019 10:23
Откриха останки на водно чудовище със захапка по-силна от тази на Т-рекс
Източник: Piotr Szczepaniak, Daniel Tyborowski
Палеонтолози в Полша наскоро откриха челюсти и зъби на чудовищния плиозавър - древно водно животно със захапка по-силна от тази на тиранозавър рекс.

Плиозавърът - най-едрият от водните хищници по време на юрския период, е живял преди около 150 млн. години. Учените са открили фосили от огромното месоядно в земеделско поле в село Кшижановице заедно с няколко стотин кости от прародители на крокодила, антични костенурки и дълговрати плиозаври - новооткрити братовчеди на плиозавъра. Останки на плиозавър са намирани само в няколко европейски държави.

Откритите челюст и зъби са отпреди  145 - 163 млн. години. Най-голямият зъб е с размер около 7 см.

Плиозаврите съжителствали с динозаврите (макар и не с Т-рекс, появил се преди 70-65 млн. години). Те са били с размери над 10 метра и са тежали няколко десетки тона. Имали са мощни, големи скули и големи челюсти с гигантски остри зъби. Крайниците им са били с форма на перки. За разлика от плесиозаврите, които се отличавали с дълги и грациозни вратове и малки глави, плиозаврите имали масивна глава с къс и дебел мускулест врат, което им позволявало без особено усилие да чупят костите на по-едра плячка.

Един от видовете плиозавър е имал череп с размер 2 метра и захапка вероятно около четири пъти по-мощна от тази на тиранозавър рекс. Плиозаврите са били на върха на хранителната верига и са ловували с крокодилоподобни, плесиозаври, костенурки и риба.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ