Безсмислените имейл съобщения с огромен въглероден отпечатък

30 Ноември 2019 11:21
Безсмислените имейл съобщения с огромен въглероден отпечатък
Източник: pixabay.com
Спрете! Не пращайте този имейл. Не пращайте съобщения от по една дума или безсмислени шеги. Защото, ако го направите, ще увеличите въглеродния отпечатък, но ако не – ще помогнете да спасим планетата.

Ново изследване показва, че само във Великобритания се изпращат над 64 млн. ненужни имейла всеки ден, пише The Guardian. И ако всеки възрастен на Острова прати само един имейл от типа „Благодаря“ по-малко всеки ден ще могат да бъдат спестени 16 433 тона въглеродни емисии годишно – еквивалент на 81 152 полета от Лондон до Берлин по-малко или спирането на 3 334 дизелови автомобила от движение.

Това обикновено са данни, които изглеждат като опит на „зелени“ организации да привлекат внимание. Според Майк Бърнарс-Лий обаче всичко това е вярно. Братът на Тим Бърнарс-Лий – създателят на интернет в съвременния му вид казва, че на теория всичко това е вярно, въпреки че едва ли би застанал с името си зад броя полети.

Той обяснява и как пращането само на един имейл води до такива последствия: когато пишем имейл, нашият компютър използва електричество, когато натиснем „Изпрати“, съобщението ни минава през мрежата, след което се съхранява на някой облак, който също консумира електричество. Няма как да го осмислим, защото не виждаме дим, излизащ от компютрите ни, но всъщност въглеродният отпечатък от IT продуктите и услугите е огромен и не спира да се увеличава.

Бърнарс-Лий казва, че цифрите са „груби сметки“, но са ефективен начин да се прокара една идея – „Когато предприемеш едно малко действие за намаляване на въглеродния отпечатък, това те възпитава да се грижиш за околната среда.“
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ