Батерии от ново поколение, тролейбус и кораб на водород разработват учени от БАН

04 Декември 2019 21:01
Батерии от ново поколение, тролейбус и кораб на водород разработват учени от БАН
Учени от Българската академия на науките (БАН), съвместно с партньорски организации, вече година работят по “Нисковъглеродна програма за транспорта и бита”, финансирана от Министерството на образованието и науката, която би гарантирала по-зеленото ни бъдеще.

До момента научните екипи са успели да разработят демонстрационен тролейбус с хибриден удължител на пробега – батерия-горивна клетка. Тролейбусът, за който ще се използва стар съчленен “Икарус” с дължина 13 метра, ще може да се придвижва не само чрез захранване от контактната мрежа, но ще извършва и 100-километров пробег на водород. (В горивната клетка, при реакция на водорода от специалните бутилки и кислорода от въздуха, ще се произвежда електричество.)


Пенсиониран "Икарус" ще бъде превърнат в тролейбус-хибрид с батерия-горивна клетка

Това е първата подобна разработка от български научен екип е заявила проф. Дария Владикова от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН по време на провелия се в началото на седмицата (2 декември) форум в сградата на БАН. Срещата е била открита от заместник-председателя на БАН и ръководител на програмата чл.-кор. Константин Хаджииванов


Ръководителят на програмата чл.-кор. Контстантин Хаджииванов

В рамките на програмата се разработва и речен плавателен съд, задвижван с водород и слънчева енергия. Особено любопитни са и предложените ново поколение батерии, които ще са лишени от недостатъците на литиево-йонните батерии от ежедневието ни – те ще са направени от екосъобразни материали, ще са с по-ниско тегло и без риск от самозапалване

Сред научните постижения са също зеолитни адсорбенти за улавяне на въглероден диоксид, получени от отпадни въглищни пепели и фотосинтезиращи биогоривни елементи с използване на висши водни растения.

Целта на националната научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“  е да създаде нови технологии за съхраняване и преобразуване на възобновяема енергия, като и такива за улавяне и преобразуване на въглеродния двуокис от атмосферата.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ