Тигър измина разстояние от близо 1300 км. в търсене на храна и нов дом

06 Декември 2019 13:50
Тигър измина разстояние от близо 1300 км. в търсене на храна и нов дом
Индийски тигър е изминал 1300 км. в търсене на храна и партньор, което е и най-дългото регистрирано разстояние, изминавано някого от най-големия представител на семейство котки, твърдят изследователи.

Тигърът, който учените наричат с кодовото име T1-C1, е започнал своята одисея преди пет месеца, прекосявайки гори и населени градски райони, преди най-сетне да се установи в природен резерват.

За мъжките тигри е естествен процес да мигрират от родното си място, което обикновено е гъсто населени и с други мъжки, за да търсят нова територия, която да маркират и където да  наложат господството си.

T1-C1, който е на две години и половина е част от котило от три тигърчета, родени през 2016 г. През 2019 г. учените слагат нашийници за сателитно проследяване и на трите тигърчета като част от научно изследване за миграционните модели на животните.

Младият тигър се отправил на своето дълго пътуване през юни, напускайки убежището за диви животни “Типешуар” в западния индийски щат Махаращтра. Друг тигър вече бил наложил доминацията си в убежището и T1-C1 бил принуден да си търси нов дом.

“Основната мотивация е храната, но разбира се и намирането на подходящ партньор за чифтосване,” обяснява Равикиран Говекар, директор на горската служба в щата Махаращтра.

Тигърът няколко пъти пресичал границата с щата Телангана и се връщал обратно в Махаращтра като се хранел със селскостопански и диви животни. Накрая той се отправил към убежището за диви животни “Днянганга” в Махаращтра, на около 300 км. от мястото, откъдето бил тръгнал.

Нашийникът му за проследяване е била активна девет месеца и ще му бъде махната, когато батерията напълно се изтощи. В момента служители на убежището за диви животни “Днянганга” следят за местонахождението и състоянието на скиталеца.

“Поведението на тигрите е непредсказуемо, но ние не го изпускаме от очи”, казва Вишал Мали, горски служител в убежището. “Регионът разполага с достатъчно природни ресурси и дивеч за плячкосване и нищо чудно T1-C1 да реши да се установи тук за постоянно”, допълва той.


Нашийникът за сателитно проследяване на младия тигър е бил активен девет месеца

Тигрите са застрашен вид и по данни на Световния фонд за дивата природа (WWF) на планетата са останали по-малко от 4000. Няколко хиляди тигри живеят в резервати в Индия, където убийството им се смята за наказуемо със затвор престъпление.

От Министерството на околната среда и горите на Индия се надяват, че пътешествието на T1-C1, което учените са проследили, ще хвърли повече яснота върху миграционния път на тигрите и че събраните данни ще им помогнат да предотвратят бъдещи сблъсъци между тигри и хора.

Министерството започва да следи миграцията на тигрите през 2016 г., но сега за първи път проследяват пътя на тигър, който през повече от половината време е бил в населени места - Т1-C1 e преминал през общо 11 села.

“Когато се озовал в земеделските селца вече е нямало как да си тръгне от там, намирал е храна като е убивал селскостопански животни и е продължил да се движи надолу по поречието на река”, обяснява Говекар.

По данни на министерството, горските площи в Индия са се увеличили с 6 778 кв.км. от 2015 г. до 2017 г. Популацията на тигрите в Индия също се е увеличила почти с една трета през последните четири години, надвишавайки 3 000 тигри, сочат данни от месец юли. (По данни на националната служба на Индия за опазване на тигрите  през 2018 г. броят на тигрите в страната е бил 2 967).
Прочетете повече за:
тигърмиграцияИдия
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ