НИМ представя изложба с находки от археологически сезон 2019 г.

13 Декември 2019 14:25
НИМ представя изложба с находки от археологически сезон 2019 г.
Източник: Тони Тончев
Микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и ценни византийски монети са сред акцентите в изложбата на Националния исторически музей „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”, която беше открита този четвъртък (12 декември).

Един от най-впечатляващите експонати е масивен златен пръстен, открит в средновековната морска столица на България, Калиакра от ръководения от доц. д-р Бони Петрунова археологически екип. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е бил открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Уникалната находка е разкрила и името на погребания - Георги, както и знатното му потекло. Посетителите ще имат възможност да видят и красив стъклен съд, също открит в гроба, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Изключително рядка колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост „Балък Дере“ (Ивайловградско), е също част от изложбата. Уникалното монетно съкровище (6 монети) на Алексий I Комнин (отсечени през 1081 г.) е било открито от екипа на Ивайло Кънев, главен уредник в отдел "Археология" в НИМ. Монетите са изработени от сребро и злато, извънредно тънки и чупливи и много добре запазени. На четири от тях са изобразени Св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на останалите, двамата са изобразени със знаме. Една от теориите на археолозите е, че това са военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой войник от византийската армия или е била платена военна доставка. Находката от „Балък дере“ е втората колективна монетна находка със солунски предреформени номизми хистаменон на Алексий I Комнин (1081–1118 г.), за която е известно, че е открита в днешните предели на България. 

Една от големите изненади за археолозите на НИМ е било разкриването на пласт с материали от Архаичната епоха (VII-VI в. Пр. Хр.) край Черноморец от ръководения от проф. Иван Христов и д-р Маргарита Попова екип. Под подовото ниво на една от богатите византийски къщи са били намерени десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките находки са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. пр. Хр.,

Експозицията „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019” е в Кръглата зала на музея на НИМ и ще продължи до 17 февруари 2020 г.
Прочетете повече за:
архелогиянаходкиБългарияНИМ
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ