Революционно откритие за ДНК-то на растенията може да помогне за забавяне на стареенето при хората

14 Декември 2019 16:14
Революционно откритие за ДНК-то на растенията може да помогне за забавяне на стареенето при хората
Учени от университета на щата Аризона и на Тексаския университет A&M са успели да идентифицират “липсващото звено” на клетъчното дълголетие при растенията.

“За първи път успяхме да разгадаем сложната структура на ензима теломераза в растенията”, казва един от авторите на проучването проф. д-р Джулиан Чен от университета на щата Аризона. Резултатите от изследването бяха публикувани в средата на ноември в Preceedings of the National Academy of Sciences [Протоколите на Националната академия на науките на САЩ]. Теломеразата е ензим, който отговаря за ДНК-то на теломерите, хромозомни окончания, които предпазват клетката от стареене при нейното делене.

“Разкритието е действително революционно от научна гледна точка, защото за първи път ще можем да изследваме подробно теломеразата при растенията и да разберем колко подобна или различна е тя от човешката”, обяснява Чен. Дали разгадаването на структурата на този ключов за дълголетието на растенията ензим един ден ще помогне и на хората да живеят поне наполовина толкова дълго колкото Метуселата (това най-старо дърво в света е на над 4850 години)?

“Засега изследванията са на съвсем базово ниво, така че е много рано да правим прогнози, свързани с хората”, казва Чен. В същото време обаче, проф. Елизабет Блакбърн, която през 2009 г. получи Нобелова награда за физиология и медицина, заедно с Карол Грейдър и Джак Шостак, за приноса им в разясняването на въпроса как хромозомите са предпазени от неизбежното си скъсяване след всяко клетъчно делене, споделя, че “Настоящето откритие хвърля светлина върху това как е еволюирала молекулата на РНК на теломеразата при по-простите организми. Това ново познание може да се окаже ключово за оптимизиране на действието на ензима теломераза при хората, така че  в крайна сметка да се удължи човешкия жизнен цикъл”.
Прочетете повече за:
растениядълголетие
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ