Корабокруширал римски кораб с внушителни размери беше открит на дъното на Средиземно море

16 Декември 2019 17:30
Корабокруширал римски кораб с внушителни размери беше открит на дъното на Средиземно море
Преди две хилядолетия този кораб е прекосявал Средиземно море, натоварен с големи керамични амфори, вероятно пълни с вино или зехтин, но  така и не е достигнал до крайната си точка.

Наскоро археолози се натъкнаха на останките на хилядолетния плавателен съд с почти напълно запазения му товар. Корабът е датиран между 1 век пр.н.е. и 1 в. сл.н.е., а специалисти го определят като един от най-големите римски кораби, откриван в източното Средиземноморие.

Останките от дългия 30 метра кораб (повечето кораби от тази епоха са били с дължина около 15 метра) и товарът от 6 000 амфори са били открити по време на сонарно проучване на морското дъно в близост до крайбрежието на гръцкия остров Кефалония. Проучването е било проведено в рамките на проекта Oceanus network на университета в Петра като за обработката на снимки е бил използван изкуствен интелект. Проектът е спонсориран от програмата на Eвропейския съюз Interreg.

Плавателният съд е четвъртия най-голям кораб от тази епоха, намиран някога в Средиземноморието и е “със значителен археологически потенциал” по думите на Йоргос Ферентиос от университета в Петра, който публикува доклада на екипа си в Journal of Archeological Science [Списание “Археологическа наука”].

“Товарът с амфори, който ясно се вижда на морското дъно, е в много добро състояние, а останките от кораба биха могли да ни дадат ценна информация за маршрутите на римските търговски кораби, както и за конструкцията на тези плавателни съдове”, се казва в публикувания в списанието научен доклад.


Амфорите на борда на кораба са много добре запазени

Корабокруширалите кораби от класическата римска епоха трудно могат да бъдат локализирани със сонарна технология, тъй като почти напълно се сливат с морското дъно. Товарът на този кораб е бил вкопан близо два метра под земята.

Останките от кораба са на по-малко от 3 км от рибарското пристанище “Фискардо”, едно от малкото рибарски градчета, останали незасегнати по време на бомбардировките от Втората световна война. Според археолозите находката е доказателство за това, че “Фискардо” е бил важен пристанищен център за римляните.  Сонарното проучване е успяло да засече и два потънали и почти напълно запазени кораба от Втората световна война.

Най-вълнуващи за археолозите са размерите на търговския кораб с дължина 30 метра и ширина 12 метра, както и напълно запазения товар от амфори, наподобяващи отличителния римски тип с тясна шийка и две дръжки. Какво обаче ще се случи с кораба? Според археолозите, изкарването му на брега ще е много трудно и скъпо струващо. Затова и те избират по-рентабилния вариант - да извадят една от амфорите и да я изследват, за да разберат дали е съдържала вино, зехтин, ядки, пшеница или ечемик.
Прочетете повече за:
римски корабСредиземноморие
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ