Учени определиха колко дървета трябва да се засадят, за да се спре глобалното затопляне

08 Януари 2020 13:00
Учени определиха колко дървета трябва да се засадят, за да се спре глобалното затопляне
Около 0,9 милиарда хектара земя с новозасадени дървета в различни части по света ще са достатъчни, за да неутрализират две-трети от въглеродните емисии, предизвикани от човешка дейност.

Учени от Лабораторията “Кроутер” към Цюрихския технологичен университет, които търсят природосъобразни решения за справяне с глобалното затопляне, публикуваха доклад в сп. Science, в който се казва, че залесяването би било най-ефикасното средство за борба с климатичните промени. В доклада си изследователите за първи път посочват къде биха могли да се засадят дървета и какво количество въглерод ще преработват те.

“Изключихме от калкулациите големите градове и земеделските площи, които са нужни за съществуването на човечеството”, обяснява ръководителят на изследването Жан-Франсоа Бастен. Изследователите са пресметнали, че при настоящите климатични условия, Земята може да поддържа 4,4 милиарда хектара постоянна горска покривка. Или с 1,6 милиарда повече от съществуващите 2,8 милиарда хектара горска растителност. От тези 1,6 милиарда, 0,9 милиарда хектара могат да не се използват за човешки нужди. Според учените на нашата планета има свободна площ с размерите на САЩ, която може да бъде залесена. Те предвиждат, че след време новозасадените дървета ще започнат да приемат близо 205 милиарда тона въглерод или около две-трети от 300-те милиарда тона въглерод, които сме започнали да отделяме в атмосферата от Индустриалната революция насам.

“Всеизвестно е, че възстановяването на горските площи би помогнало за преодоляване на климатичните промени, но досега не знаехме какъв точно би бил приносът на залесяването. Изследването ни ясно показва, че възстановяването на горите е най-доброто решение за справяне с климатичната криза. Трябва обаче да се действа бързо, защото ще са нужни десетилетия, за да се развият тези дървета и да започнат да приемат големи количества въглерод”, казва проф. Томас Кроутер, съавтор на изследването и основател на Лабораторията “Кроутер” към Цюрихския технологичен университет

В проучването се посочват и най-подходящите за залесяване места по света. Шест държави са с най-голям потенциал: Русия (151 милиона хектара), САЩ (103 милиона хектара), Канада (78,4 милиона хектара), Австралия (58 милиона хектара), Бразилия (49,7 милиона хектара) и Китай (40,2 милиона хектара).

Според изследователите, твърденията, че климатичните промени ще увеличат дървесната покривка са погрешни. Според тях има вероятност боровите гори в Северен Сибир да се увеличат, но дървесната покривка там е само около 30-40%. Това няма как да неутрализира загубата на тропически гори, чиято дървесна покрива е от 90 до 100%.

На уеб страницата на Лабораторията “Кроутер” е качена специална програма, която позволява да се види колко точно дървета могат да бъдат засадени в която и да е точка по света и какво количество въглерод биха поели те. Публикуван е и списък със световните организации, насочени към възстановяване на горите.
Прочетете повече за:
залесяванеглобално затопляне
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ