Учени твърдят, че са открили кратера на гигантски метеорит, разбил се на Земята преди 800 хил. години

10 Януари 2020 13:06
Учени твърдят, че са открили кратера на гигантски метеорит, разбил се на Земята преди 800 хил. години
Преди около 800 хиляди години на Земята се е разбил гигантски метеорит, чието точно местонахождение  обаче дълго време си оставаше загадка. Сега учени вярват, че са открили кратера му.

Според международен изследователски екип този кратер се намира  в местност, покрита с 910 кубични километра лава в Боливийското плато в Лаос в Югоизточна Азия, се казва в доклад, публикуван в Протоколите на Националната академия на науките на САЩ (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Метеоритите са космически тела, успешно преминали през атмосферата и паднали върху земната повърхност. Метеоритът разбил се на Земята преди повече от 790 хиляди години е бил с диаметър около 2 километра, а ударът е бил толкова силен, че отломки от него са достигнали до континентите Азия, Австралия и Антарктида.

Първите следи, на които се натъкват учените са малки, стъкловидни тела, известни като тектити. Тектитите се формират именно при сблъсъка на големи метеорити със земната повърхност в условия на изключително висока температура и налягане. “Наличието на тектити в тази част от света означава, че метеоритът е бил с такива мащаби и се е движел с толкова голяма скорост, че е разтапял скалите, с които се е сблъсквал”, казва проф. Кери Сиех от Земната обсерватория в Сингапур и един от авторите на изследването.

На нашата планета са откривани тектите на възраст от 750 000 до 35,5 милиона години във всички континенти без Антарктида. Учените не са успели да установят източника на тектити единствено в австрало-азиатското поле,  простиращо се от южната част на Китай до южна Австралия и заемащо около 10% от повърхността на Земята.

“Правени са безброй опити да се открие източника на това поле, както и много предположения къде би могъл да е метеоритният кратер - в северна Камбоджа,  централните части на Лаос, южен Китай или източните части на Тайланд и бреговете на Виетнам”, казва Сиех.

“Нашето изследване обаче за първи път представя толкова богат набор от доказателства - от химическия състав на тектитите, до физическите им характеристики, гравитационните измервания и възрастта на лавата, под която вероятно се намира кратера”, допълва още тя. Според изчисленията на учените, кратерът-източник на австрало-азиатското тектитно находище е с диаметър около 20 километра. За да докажат теорията си обаче те тепърва ще трябва да направят дренаж с дълбочина от няколко стотин метра и да се уверят, че скалите под лавата са това, което очакват, а именно, че са преминали през процеси на топене и рушене.
Прочетете повече за:
кратерметеоритЛаос
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ