Човечеството има 10 години, за да спаси биоразнообразието на планетата

14 Януари 2020 19:10
Човечеството има 10 години, за да спаси биоразнообразието на планетата
Поне една-трета от територията на Земята трябва да се превърне в защитена местност до 2030 г., а замърсяването да се намали наполовина, ако искаме да спасим биоразнообразието на планетата, сега, когато вече навлизаме в шестата ера на масово унищожение на живота на Земята, съобщават от ООН.

В началото на седмицата ООН публикува проектодоклад с основни цели за справяне с кризата с биоразнообразието, която се очаква да настъпи през следващите десетилетия.

Подобни цели бяха начертани и през 2010 г., на среща на върха на ООН в Япония.  Светът обаче така и не успя да осъществи по-голямата част от тях и днес сме свидетели на безпрецедентно бързо унищожение на животински и растителни видове, на заплашени от изчезване екосистеми, което би застрашило и оцеляването на човешкия род.

“Биоразнообразието е ключов фактор за доброто съществуването на хората и на планетата”, се посочва в проектоплана. “Въпреки усилията обаче, биоразнообразието намалява в световен мащаб и тази низходяща тенденция  със сигурност ще продължи, ако хората не променят навиците си”.

В проектодоклада е заложена идеята за стабилизиране на биоразнообразието до 2030 г. и за гарантиране възстановяването на екосистемите до 2050 г., така че хората най-сетне да заживеят “в хармония с природата”. Отбелязани са 20 основни цели, сред които  намаляване на въглеродните емисии и осигуряване устойчивост на храните. Посочва се, и необходимостта да се защитят важни за биоразнообразието местности, като според експерти до 2030 г. 30% от територията на Земята трябва да бъде защитена територия, като 10% от нея трябва да е “под строга защита”. В проектодоклада се посочва и че трябва да се намали замърсяването с биоциди и с пластмаса с поне 50%, както и да се гарантира по-добро качество на храните и по-чисти водоизточници в по-бедните региони. Очаква се планът да бъде финализиран и ратифициран на срещата на върха на ООН за биоразнообразието през октомври в Кунмин, Китай.

Поне една-трета от животинските и растителни видове на планетата са заплашени от изчезване, я някои могат да бъдат напълно унищожени само за няколко десетилетия, сe посочва в доклада за биоразнообразие на ООН за 2019 г. Темповете, с които изчезва разнообразието от живот на Земята са стотици пъти по-големи в сравнение с последните близо 10 милиона години. Основни причинители са загубата на хабитати, експлоатацията на природни ресурси, климатичните промени и замърсяването. Хората са променили 75% от сухоземните и 66% от водните екосистеми от Индустриалната революция насам. Около 600 растителни вида са били унищожени през последните 250 години. Нарастване броя на населението на Земята и изчерпването на ресурсите също са в основата на проблема. Статистиката на ООН сочи, че населението на планетата ще продължи да се покачва и че до 2030 г. броят на хората ще достигне 8,6 милиарда, а до 2050 г. - 9,8 милиарда.
Прочетете повече за:
биоразнообразиеООН
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ