Учени доказаха връзката между стреса и преждевременното побеляване на косата

23 Януари 2020 14:47
Учени доказаха връзката между стреса и преждевременното побеляване на косата
В някои исторически извори се споменава, че косата на френския монарх Мария Антоанета побеляла,  минути преди да отсекат главата й на гилотината.

Има и сведения, че косите на оцелелите по време на бомбардировките през Втората световна война също внезапно посивели, както и тази на австралийския пилот, успял да приземи пътнически самолет в началото на 80 -те, след като и четирите двигателя отказват.

И въпреки, че изразът, “Косата ми побеля от стрес” е навлязъл трайно в ежедневието ни, до скоро липсваха ясни научни обяснения защо и как се случва това.

Сега обаче, учени от университета “Харвард” смятат, че са намерили отговора - поне що се отнася до експериментите с гризачи. Според тях процесът на побеляване е свързан с т.нар. симпатикова нервна систева, която активира “борбата ни за бягство” при появата на опасност.

“Симпатиковата нервна система е особено активна в състояние на стрес”, казва доц. Йа-Чи Хсу, преподавател по биология на стволовите клетки и регенеративна биология в Харвардския унидверситет. “И всъщност активирането на тази нервна система е добре за нас”, допълва тя.

Така се активира невротрансмитерът норепинефрин (или норадреналин), който събужда инстинкта ни за бягство, обяснява още Хсу, която е сред водещите автори на изследването, публикувано тази седмица в сп. Nature. “Норепинефринът повишава сърдения ни ритъм и ни кара да реагираме бързо и инстинктивно на внезапно появилата се заплаха”, казва тя. “Но се оказва, че този хормон влияе зле на меланоцитните стволови клетки и може да доведе до тяхната загуба”.

Меланоцитни стволови клетки има във фоликулите на косата и те определят нейния цвят при хората, като с възрастта и изчерпването им се изчерпва и пигментът и това води до побеляване на косъма. Загубата на тези клетки заради извънредното отделяне на норепинефрин вероятно предзвиква и преждевременното побеляване на косата.

Хсу казва, че екипът й е разгледал редица други вероятно причинители преди са спре на симпатиковата нервна система. “Наистина бяхме изненада, че тя е виновникът, защото на нея обикновено се гледа като на нещо добро и ползотворно за организма”. Учените подложили лабораторни мишки на три вида стрес, съгласно етичния правилник - инжектиране на химикал, който активирал нервните окончания за болка при мишките, накланяне на клетката и бързо редуване на светлина с тъмнина. При всички мишки се забелязали промени, но бели косми започнали да се появяват само след пълно изчерпване на стволовите клетки. “При някои косми имаше просто спад в нивото на мелацонитни стволови клетки, които обаче продължаваха да произвеждат пигмент, но при тези, които бяха напълно изгубили стволовите клетки нямаше производство на пигмент и те съответно бяха се обезцветили”, обяснява Хсу.

Стволовите клетки за производство на пигмент и симпатиковата нервна система при гризачите и хората са много близки, споделя още тя. Затова и учените смятат, че процесите също ще се окажат сходни.
Прочетете повече за:
побеляванестрес
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ