Енергийният сектор разполага с нужните лостове, за да спре вредните емисии

27 Януари 2020 14:02
Енергийният сектор разполага с нужните лостове, за да спре вредните емисии
Ентусиазмът от Парижкото споразумение относно изменението на климата отпреди пет години, отстъпи място на обществено недоволство по цял свят. Фактите показват, че човечеството все повече се отдалечава от постигането на устойчиво бъдеще.

“Вредните емисии трябва драстично да се намалят, но това може да се случи, само, ако световните правителства си поставят амбициозни цели и предприемат действия сега”, сподели на срещата на върха в Давос, Фатих Бирол, изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (IEA).


Фатих Бирол, изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (IEA)

Според него именно енергетиката е в сърцето на проблема, тъй като е отговорна за две-трети от емисиите на парникови газове. Бирол изтъква, че по данни на скорошни анализи на IEA е възможно да се намалят с една-трета емисиите от въглероден диоксид, отделяни от енергийния сектор до 2030 г. чрез навременни и умни държавни политики, които биха осигурили нужните стимули и прозрачност на инвеститорите в сектора за плавно преминаване към производството на чиста енергия. Компаниите ще трябва да намалят вредните емисии, свързани със собственото им производство, чрез развитие на нови екосъобразни енергийни технологии, които ще наложат и промяна в световната енергетика.

Бирол изтъква и факта, че през последните 10 години са били поставени основите за подобен преход. “Технологичният напредък и новите политики направиха възможно производството на по-чиста енергия чрез вятърни турбини, соларни панели, литиево-йонни батерии и LED осветление и така всъщност успяха да ограничат покачването на емисиите. Но това не е достатъчно”, казва той.

Според него светът разполага с нужните лостове, за да спре глобалното затопляне. “Страни като Дания”, посочва той,  “са доказали че възобновяемите източници на енергия могат да произвеждат значителна част от нужното електричество. Индия също показа на практика, че LED осветлението може да навлезе в масовото потребление. Сега е моментът правителствата на страните, които имат повече от 70 % инвестиционен дял в енергийния сектор, да дадат старт на прозрачен преход към производството на чиста енергия. Климатичната промяна няма да се случи без политическа намеса”, убеден е Бирол.
Прочетете повече за:
eнергетикаемисииФатих Бирол
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ