Ендемичният за Австралия розов гол охлюв е успял да оцелее след пожарите

30 Януари 2020 11:30
Ендемичният за Австралия розов гол охлюв е успял да оцелее след пожарите
Наситено розовият гол охлюв, който обитава само една единствена планина в Австралия е успял да оцелее след опустошителните пожари,  поразили голяма част от естествения му хабитат.

Мекотелото е много рядко срещано и населява единствено склоновете на един отдалечен изгаснал вулкан в планината Капутар на австралийския щат Нов Южен Уелс.

След скорошните валежи в Австралия, рейнджъри от националните паркове и горските служби на Нов Южен Уелс са открили близо  60 живи голи охлюва от планината Капутар. Новините за оцелелите представители на ендемичния за Австралия гол розов охлюв са светъл лъч на фона на апокалиптичната статистика на еколози от Университета на Сидни, че половин милиард животни само от Нов Южен Уелс са били засегнати от разразилите се пожари.

Много природозащитници се опасяваха, че този необикновен вид мекотело може да е заплашен от унищожение, тъй като голяма част от хабитата му беше погълнат от огъня. “Тези животни може и да не са толкова лицеприятни колкото коалите или кенгуруто, но те имат своето важно място в екосистемата”, съобщават от горските служби на Нов Южен Уелс.

За голия охлюв от планината Капутар не се знаеше почти нищо до 2013 г., когато той беше обявен за нов животински  вид. Преди това учените смятаха, че мекотелото е разновидност на червения плужек, който също обитава Нов Южен Уелс.

Тези голи охлюви обитават единствено върха на планина Капутар в североизточната част на щата. Заради вулканичната дейност отпреди 17 милиона години почвата на върха е относително влажна и покрита със зеленина, за разлика от други части от страната, където условията са почти пустинни. Тоест милиони години тези мекотели са живеели в изолация на планинския връх. Но сега те са заплашени от унищожение, тъй като заради голямата си надморска височина, хабитатът им е силно подвластен на климатичните промени и се очаква през следващите години територията му все повече да се свива.

Обявената за национален парк планина Капутар е дом на около 20 ендемични вида плужаци и охлюви. Според старши научният сътрудник в отдела по малакология към Австралийския музей, Франк Колер, “Това че са били открити тези охлюви е добра новина. Това ни дава надежда, че последиците от някои от пожарите не са толкова катастрофални, колкото очаквахме”. Но той признава, че паркът не е бил сред “най-тежко засегнатите” региони и че представлява съвсем малка част от общата картина на разруха.

Колер посочва и че оцеляването на боровете Уолеми, праисторически дървесни видове, в съседния природен парк в Сидни, е също неочаквано добра новина. Той обяснява че мекотелите, подобно на много други животински видове, са еволюирали дотам, че да могат да се предпазват от пожарите като се оттегля в “защитени цепнатини”, например пукнатините на скали.

И въпреки че гъбите и лишеите, които са основна тяхна храна, не са били пощадени от пожарите, Колер е убеден, че те “относително бързо” ще поникнат отново при наличието на добри климатични условия.

В момента планината Капутар е затворена за посетители заради щетите от разразилите се там пожари.

От юли насам огромни площи от Австралия бяха  опустошени от едни от най-мащабните горски пожари в историята на страната. Над 20 души са станали жертва на огъня, а милиони хектара земя са били опустошени. Най-потърпевш се оказва щата Нов Южен Уелс, където хиляди домове са били опожарени.

Еколози от Университета на Сидни изчисляват, че над 1 милиард животни в цялата Австрия са били засегнати от бедствието като са били убити, принудени да напуснат естествената си среда или са били оставени без храна и вода. Тази цифра може да се окаже дори по-голяма, тъй като не са взети под внимание насекоми, жаби и други безгръбначни.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ