Броят на земните пчели е намалял драстично заради “климатичния хаос”, твърдят учени

08 Февруари 2020 12:10
Броят на земните пчели е намалял драстично заради “климатичния хаос”, твърдят учени
Източник: Getty Images
“Климатичният хаос” е причина за сериозния спад в броя на земните пчели на всички континенти, твърдят учени.

Нов анализ показва, че броят на земните пчели във всяка една точка от Европа и Северна Америка е намалял с една-трета от 70-те години на милания век насам.

Покачването на температурите със сигурност е причина за тази загуба. Земните пчели са по-големи от пчелите и не произвеждат мед, но са много важни за опрашването и размножаването на растенията. Без тези пчели някои реколти няма да могат да се развиват, което ще доведе до загуба на храна, както за хората, така и за безброй други животински видове.

Д-р Тим Нюболд от Университетския лондонски колеж казва, че предишни изследвания сочат, че земните пчели са започнали да мигрират все по на север в Европа и Северна Америка “което може да се очаква предвид настъпилите климатични промени”.

“Но сега за първи път категорично успяхме да свържем изчезването на земните пчели с промяната в климата”, добавя той. Земните пчели изчезват с много по-притеснителни темпове отколкото в предишни години, твърди водещият автор на проучването Питър Соройе от Университета на Отава в Канада. “Според нас това се дължи на климатичните промени и по-конкретно на екстремните температури и на климатичния хаос, който предизвикват те”.

Учените анализирали данни за 66 вида земни пчели от 1901 г. до 1974 г. и от 2000 г. до 2014 г. Те установили, че популацията на земните пчели между 2000-2014 г. бележи голям спад, с около 30 % по-голям в сравнение с периода 1901-1974 г.

Най-потърпевши се оказват земните пчели в Испания и Мексико, където учените предупреждават, че данните са “притеснителни”. В публикация в сп. Science се казва, че “новото изследване предоставя поредните обезпокоителни доказателства за голямата загуба на биоразнообразие, която се случва с критични темпове и може да доведе до унищожението на цели екосистеми”.

По света има около 250 вида земни пчели. Според Международния съюз за защита на природата спад в популацията им се наблюдава в Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия заради различни фактори като недостиг на хабитати, болести и употребата на пестициди.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ