PlayStation 5 може да е последната игрова конзола, която Сони създава

18 Февруари 2020 11:12
PlayStation 5 може да е последната игрова конзола, която Сони създава
Източник: pixabay.com
Очаква се настоящата година да бъде вълнуваща на гейминг ентусиастите, очакващи най-новите хардуерни продукти на Сони и Майкрософт. И двете компании дадоха насоки какво да очакват феновете им от новите конзоли - съответно PlayStation 5 (PS5) и Xbox Series X.

Сони обаче може би си вкара автогол с PS5. Японският гигант може да види края на превъзходството си не само над Xbox, но и над други бъдещи конкуренти с дълбоки джобове.

От Сони обясювиха, че е трудно да определят бъдещата цена на PS5, но се очаква това да бъде най-скъпата конзола на компанията, създавана досега. Според Bloomberg цената на производство ще бъде около 450 долара. За сравнение, PS4 имаше цена на производство от 381 долара, а се продаваше за 399. Това означава, че ако сметнем и други разходи, комоанията не е имала печалба от продажбите на самата конзола. Предвид по-скъпите части, можем да очакваме цената на новия продукт да бъде около 500 долара.

С пазар гейминг пазар, отдалечаващ се от конзолите, и потенциално увеличаване на цебите от Сони, това може да бъде пагубно за линията PlayStation.

От друга страна Майкрософт гледа отвъд конзолите, разработвайки проекта xCloud, благодарение на който над 50 игри вече могат да се стриймват директно от облака чрез смартфон или таблет. Също така качеството е като това на конзолите. Това обаче няма да може да се прави с услугата PlayStation Now, тъй като за нея е необходима голяма инвестиция в хардуер.

Очаква се пазарът на облачните игри да има ръст от 25% до 2025 година, така че логичният път е производителите да се насочат към развитието на такива платформи.

Google също навлиза на пазара, предлагайки своята услуга Stadia. В момента за изпозлването й е необходима инвестиция от 129 долара за контролер и Chronecast Ultra, но целта на компанията е скоро да пусне и безплатна версия.

В крайна сметка при 3.5 млрд. смартфони в употреба в света голямото предимство на Майкрософт, Амазон и Гугъл идва от по-добрите им позиции за използване на облачни услуги за предоставяне на игри чрез директен стрийминг. Това поставя бъдещето на игровите конзоли под сериозна въпросителна.

Източник: ccn.com
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ