Сателитни снимки на НАСА показват, че замърсяването на въздуха в Китай е намаляло

02 Март 2020 16:08
Сателитни снимки на НАСА показват, че замърсяването на въздуха в Китай е намаляло
Сателитни снимки на НАСА и на Европейската космическа агенция показват, че замърсяването на въздуха в Китай е намаляло след избухването на епидемията от коронавирус. В централната част на Китай бяха потвърдени десетки хиляди случаи на болестта, а смъртните случаи са над 2 700.

За да се ограничи разпространението на вируса, производството в много китайски предприятия беше спряно и бяха наложени рестрикции за ползване на градския транспорт.

Снимките от 1-ви до 20-и януари показват високи нива на азотен диоксид във въздуха, но при тези от периода между 10-и и 15-и февруари има почти незабележими следи от този газ. Азотният диоксид е жълто-кафяв газ, който се отделя от моторните превозни средства, електроцентралите и промишлените предприятия. Той може да причини респираторни проблеми като кашлица, астма и затруднено дишане.

Учени на НАСА отбелязват, че по-значителен спад в отделянето на азотен диоксид има над Ухан, откъдето тръгна и заразата. “За първи път виждаме такава промяна в стойностите върху голяма площ, предизвикана от конкретно събитие”, казва Фей Лиу, който изследва качеството на въздуха в Центъра за космически полети на НАСА “Годард”.

В Китай обичайно се наблюдава спад в замърсяването на въздуха в периода около Китайската Нова година, когато много от бизнесите спират да работят за празниците. Учените обаче смятат, че този път спадът не е просто последствие от празничния сезон или резултат от климатични особености. “Тази година степента на намаляване на замърсяването е значителна и доста по-трайна”, заявява Лиу.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ