Пестицидите увреждат мозъка на бебетата пчели, сочи ново проучване

04 Март 2020 11:54
Пестицидите увреждат мозъка на бебетата пчели, сочи ново проучване
Източник: Imperial College London
Медоносните пчели са в опасност. Вероятността да видите как тези работливи насекоми опрашват растенията в Европа и Америка е намаляла с над 30% от края на миналия век насам. Изчезването на пчелите ще повлияе отрицателно на биоразнообразието в природата както и на запасите от храна, което би поставило в риск съществуването и на други животински видове.

Пестицидите, климатичните промени и унищожаването на хабитати са сочени като причина за изчезването на пчелите. Скорошно проучване изследва как пестицидите влияят на земните пчели, сканирайки мозъка на пчелите и изпробвайки техните способности за възприятие.

Учените установили, че бебетата пчели усещали лошите последствия от замърсената с пестициди храна, която работнички донасяли в колонията и която увреждало способностите им да се справят с различни задачи на по-късен етап от живота им.

Д-р Ричард Гил, професор по естествени науки в Имперския колеж в Лондон и автор на изследването, прави паралел с това как и плодът в човешката утроба може да бъде увреден при прием на опасни вещества.

“Пчелните колонии действат като суперорганизми - навлизането на токсини в колонията е заплаха за развитието на бебетата пчели”, казва той.

“Обезпокоителното в случая е, че когато на тези подрастващи пчели им се дава замърсена с пестициди храна, развитието на някои части от мозъка се забавя, така че, когато  достигнат зрялост, те имат по-ограничени функционални способности. И този ефект е постоянен и необратим”.

По време на експериментите, учените смесили пчелния нектар с група пестициди, известни като неоникотиноиди, в малка концентрация, каквато може да бъде открита и по дивите цветя. После те захранили с нектара отглеждана в лабораторна среда пчелна колония.

След като бебетата пчели достигнали зрялост, техните познавателни способности били изследвани през първите три дни, а после след още 12. Резултатите били сравнени с тези на младите пчели от колонии, които не приемали никакви пестициди, както и от колонии, където на влиянието на пестициди били изложени само зрели пчели.Микро компютърна томография на мозъка на медоносна пчела

Учените установили, че в колониите, където пчелите са приемали пестициди още докато са били в ранния си стадий на развитие (ларви), тези пчели демонстрирали силно нарушени познавателни способности, като например това да асоциират мирис с конкретна храна.

“Имаме достатъчно доказателства за това, че пестицидите могат да навлязат трайно в пчелната колония. Нашето изследване разкрива рисковете за бебетата пчели, които са отглеждани в тези условия и как може да бъде увредена бъдещата работна сила на пчелната колония”, споделя проф. Дилан Смит, от Факултета по естествознание на Имперския колеж в Лондон.

Изследователите сканирали мозъка на близо 100 медоносни пчели с помощта на нова технология за микро компютърна томография и установили, че важна част от мозъка (тази, която отговаряла за способността им да развиват способностите за възприятие)  била с по-малък обем.
Прочетете повече за:
пчелипестициди
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ