За силата на волята и океаните

11 Март 2020 10:48
За силата на волята и океаните
Едва ли има човек, който да не се е заричал да промени нещо в живота си, но да не го е направил, или поне да го е отложил за известно време. Един обещава, че ще започне да тича, но или е студено, или е настинал... Друг ще отказва цигарите, трети ще се храни по-здравословно… Мъничкото, което често пъти липсва, за да изпълним обещанията, които поемаме към себе си, е достатъчно силната воля. Много хора не са особено добри в самоконтрола, без значение дали става дума да пропуснат десерта, или да заделят малко пари настрана. Това обаче не е основание човек да се откаже от даването на обещания да промени нещо. Учените могат да помогнат за засилването на волята, както ще видите на в броя. Нужно е просто малка промяна в мисленето.

Обещанията обаче не касаят само отделните хора. Има такива, които са важни за цялото човечество и от спазването им зависи как ще живеем. От години се вдига шум за климатичните промени, кроят се какви ли не планове за ограничаване на вредните емисии, дават се обещания на ниво правителства и икономики, но… резултатите не са такива, каквито искаме да бъдат. Последните доклади за състоянието на океаните са доста мрачно четиво, част от заключенията представяме на страниците на новия ни брой.

Заедно с ледовете океаните поглъщат по-голямата част от въглеродния двуокис и топлината, които генерираме с все по-ускорени темпове от Индустриалната революция насам. Последствията вече са видими. Свръхуловът на риба, повишаването на морското ниво и на киселинността на водата доведоха до празни мрежи, промени в бреговата линия и пусти рифове. Ако не спрем затоплянето на океаните, ще ни връхлетят наводнения, циклони и урагани. Екстремните метеорологични модели ще ни накажат и със суша. За щастие има място и за оптимизъм. Ако правителствата ограничат вредните емисии, най-лошите последствия могат да бъдат избегнати. А ако дадем повече възможности на учените, може да има синя планета и за следващите поколения. Нужна ни е повече воля като общество и хора – за да ограничим замърсяването, за да живеем по-добре.

Търсете новия брой на ВВС Знание на пазара от петък.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ