Откриха най-малкия динозавър, познат до момента

13 Март 2020 10:08
Откриха най-малкия динозавър, познат до момента
Източник: LIDA XING
Учени направиха откритие, за което твърдят, че е най-малкият познат до момента динозавър. Новият вид бе описан от един от членовете на изследователския екип като „най-странната вкаменелост“.

Видът, открит в северен Мианмар, се състои от череп, наподобяващ този на птица, в кехлибар на 99 милиона години.

В престижното списание Nature учените пишат, че динозавърът вероятно е бил с размери, подобни на колибрито – най-малката птица в света. Откритието може да даде яснота как дребните птици са еволюирали от динозаврите, които често са с по-големи размери.

Докато най-дребните динозаври като микрорапторът са тежали няколкостотин грама, колибрито тежи едва 2 грама.

Животните, които стават много малки, имат специфични проблеми, като това как да поберат всички сетивни органи в малката си глава и как да поддържат телесна температура. Новият описан вид се е справял с тези проблеми по необичайни начини. Например костите, поддържащи очите, не са като при повечето птици, а имат формата на някои от сегашните гущери. Те оформят конус, подобно на тези на совите, което означава, че миниатюрният динозавър е имал отлично зрение. За разлика от совите обаче, очите на новия вид са пропускали по-малко светлина, което означава, че той е бил активен през деня.Тъй като откритието е само на череп, връзката с птиците е неясна. Някои от спецификите на черепа наподобяват тези на динозаври, а други – на много развити птици.

В устата на динозавъра има изненадващо голям брой зъби. Това показва, че въпреки дребните си размери, описаният като Окулудентавис, е бил хищник, ловуващ насекоми.

Във фосила са открити и меки тъкани, вероятно от езика на животното, които могат да дадат бъдещи отговори относно вида. Откритието показва и потенциала на кехлибара да запечатва вкаменелости, които иначе не биха оцелели толкова дълго време.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ