И в Италия замърсяването на въздуха рязко спадна в резултат на карантината

18 Март 2020 09:24
И в Италия замърсяването на въздуха рязко спадна в резултат на карантината
Сателитни снимки показват рязък спад в замърсяването на въздуха в Италия, след като правителството наложи строга карантина на населението в страната в опит да ограничи заразата от COVID-19.

Снимките сравняват нивата на замърсяване и особено на емисиите от азотен диоксид в периода между 1-ви януари и 11-и март и са предоставени от сателита Sentinel 5P на мащабната програма за сателитен анализ на Земята, ръководена от Европейската космическа агенция (EКА). Сателитни кадри, направени през февруари в Китай, също показаха значителен спад в атмосферното замърсяване.

В прессъобщение на ЕКА се казва, че този спад е особено отчетлив в северна Италия и че съвпада с наложената карантина за ограничаване на разпространението на новия коронавирус. Ръководителят на научната мисия Sentinel-5P от програмата “Коперник” Клаус Зенер казва: “Намаляването на емисиите от азотен диоксид над долината По в северна Италия е особено видно. Макар че се забелязват леки вариации в данните заради облачност и климатични промени, ние сме убедени, че спадът на вредните емисии е директна последица от карантината в Италия, която ограничи трафика и промишлените дейности в страната. Sentinel-5P най-точно измерва от Космоса замърсяването на въздуха, а данните, които се публикуват със свободен достъп, предоставят важна информация на гражданите по света и на хората, от които зависят важните решения”.

В понеделник (16-и март) италианските власти съобщиха за нови 349 смъртни случая от новия коронавирус, с което смъртността нарасна с над 2%. Статистиката в страната показва, че инфекцията продължава да се разпространява, като само от събота тя се е покачила с 12%. Безпрецедентните мерки на италианското правителство целят да ограничат заразата и да компенсират за първоначалната мудност във взимането на категорични решения за справяне с COVID-19.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ