Дивите крави се завърнаха в Люксембург

26 Март 2020 16:42
Дивите крави се завърнаха в Люксембург
Сега, когато в Люксембург я обявено извънредно положение заради епидемията от COVID-19 и месaрниците, ресторантите и други косвени врагове са обезвредени, стотици диви крави започнаха свободно да се скитат из улиците на едноименната столица на Великото херцогство.

Векове наред кравите в тази част от света са били по-многобройни от хората, а благодарение на внушителните си размери, те с лекота са преодолявали всичко препречило им се по пътя.

“В края на 16-и и началото на 17-и век обаче, един хитър месоядец, наричан Жан Гладният, съзрял в тези неопитомени крави източник на вкусно месо”, разказва един от най-добрите познавачи на историята на Люксембург Пол Кеи. “Тогава Жан Гладният се прибрал вкъщи и изобретил това, което днес наричаме касапски нож”.

Кеи разказва, че кравите, които са били достатъчно бързи, са успели да избягат в северната част на страната, където векове наред са продължили да съжителстват в мир и относителна свобода със северняците.

“И все пак някои диви крави са останали да населяват околностите на града. Всъщност диви крави в района Кирхберг [б.ред. където се намират учрежденията на Европейския съюз] в столицата Люксембург има до 60-те години на миналия век, преди хабитатът им да бъде разрушен и превърнат в седалище на европейската администрация. Предполагам, че сега кравите са разбрали, че е безопасно отново да се завърнат тук”, казва Кеи.

Люксембургските диви крави не са единствените животни, завърнали се в градска среда. В празните канали на Венеция вече се появиха делфини и лебеди, елени започнаха свободно да се разхождат по улиците на японския град Нара, а дивите маймуни превзеха градските пространства в централен Тайланд.

“Нищо чудно, сега, когато служителите на администрацията на ЕС са се оттеглили, да видим завръщането и на артистите-бохеми, населявали Люксемург в началото на 90-те”, шегува се Кеи.
Прочетете повече за:
Люксембургдиви крави
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ