Eкобиолози апелират да се защитят човекоподобните маймуни от заплахата от инфекция с COVID-19

31 Март 2020 14:43
Eкобиолози апелират да се защитят човекоподобните маймуни от заплахата от инфекция с COVID-19
Източник: Getty Images
Екобиолози призовават към взимането на спешни мерки за защита на най-близките роднини на човека, човекоподобните маймуни, от опасността от коронавирус.

Нужни са нови мерки, за да се ограничи риска от зараза с вируса на дивите горили, шимпанзетата и орангутаните, предупреждават учени в открито писмо до сп. Nature.

Загубата на естествени хабитати и бракониерството са заплаха за оцеляването на човекоподобните маймуни, но вирусите също могат да застрашат тяхното съществуване. Според учените настоящата ситуация изисква специални мерки, тъй като инфекциозните болести са сред трите най-големи заплахи за някои видове човекоподобни маймуни.

“Не знам как би им подействал вирусът, затова и е добре да вземем превантивни мерки за намаляване на риска от зараза”, казва проф. Серж Уич от университета “Джон Муурс” в Ливърпул, който е съавтор на откритото писмо.

“Това означава да спрем туризма, който продължава да се случва в няколко страни, да ограничим изследователските програми и да сме много внимателни с проектите за връщане на представители на тези видове в дива среда, както и да се спре изграждането на инфраструктура в близост до естествените хабитати на животните, което ще сведе до минимум контакта им с хора и излагането им на риск от зараза”.

Човекоподобните маймуни са в непрестанен контакт с различни вируси, бактерии и паразити, които не им вредят, но има и такива, които могат да им причинят болести. Предишни изследвания доказват, че шимпанзетата могат да се заразяват с вируса на обикновената настинка, а според някои научни изчисления вирусът на ебола е причинил смъртта на хиляди шимпанзета и горили в Африка.

Според проф. Уич е необходим обстоен анализ на всички проекти на територията на хабитатите на човекоподобните маймуни, за да се прецени какъв точно е рискът от зараза.

“За някои видове, като например орангутаните в Южен Тапанули в Суматра, чиято популация е много малка, подобен вирус би могъл да бъде унищожителен”, споделя той. В дивата природа броят на този вид орангутани е под 800, а професор Уич беше един от първите учени, които през 2017 г. го обявиха за съвсем отделен подвид.

Днес съществуват четири вида човекоподобни маймуни - горилите (в Африка), маймуните бонобо (в Африка), орангутаните (в североизточна Азия) и шимпанзетата (в Африка). Връзката на хората с човекоподобните маймуни датира отпреди няколко милиона години.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ