Пандемията от коронавирус може да намали опасността от земетресения

05 Април 2020 11:00
Пандемията от коронавирус може да намали опасността от земетресения
Източник: НАСА
Претъпканите някога улици на мегаполисите днес пустеят. Трафикът по автомагистралите е сведен до минимум. Ограничителните мерки, които бяха наложени в различни държави по света с цел да се предпази населението от заразяване с новия коронавирус, сякаш направиха света по-тих. Учени потвърждават този факт.

Сеизмолозите отчитат спад на сеизмичния шум - шумът от вибрации в земната кора на планетата (например от движението на коли, влакове, автобуси и хора).

Томас Лекок, геолог и сеизмолог от Кралската обсерватория на Белгия, пръв отчита този феномен в Брюксел. От средата на март, когато в страната бяха затворени училища и бизнеси и наложени мерки за социално дистанциране, сеизмичният шум в Брюксел е намалял с 30-50%, споделя Лекок. „Намаляването на шума с такава величина обикновено се усеща само за кратко около Коледа“, допълва той.

Вибрациите от движещи се превозни средства и промишлени машини, подобно на природни явления като земетресенията, могат да причиняват движение на земната кора. И въпреки че ефектите от отделните източници може да са малки, заедно те произвеждат фонов шум, което намалява способността на сеизмолозите да откриват други сигнали, възникващи със същата честота. Затова и експерти смятат, че с намаляването на фоновия сеизмичен шум детекторите ще започнат да улавят по-слаби, неуловими досега земетресения и други сеизмични събития, както и да засичат по-лесно активността на вулкани. “Повърхностният сеизмометър на Кралската обсерватория в Брюксел вече е почти толкова чувствителен към малки земетресения и свлачища, колкото аналогичен детектор, заровен в 100-метров сондаж. В Белгия наистина става тихо”, добавя той.

Сеизмолози в други градове отчитат подобни резултати. Сеизмологът Паула Кьолемейер публикува в Twitter графика, която показва как шумът в Западен Лондон е бил повлиян от пандемията, на която ясно се вижда спад след обявяването на извънредно положение и затварянето на обществени сгради и училища. Докторантката от Калифорнийския институт по технология Селест Лабец също публикува графика, на която се вижда отчетлив спад в Лос Анджелис.

“От сеизмологична гледна точка така ние можем да мотивираме хората, да им кажем -Чувствате се сами вкъщи, но не сте сами, защото всички са по домовете си. Всеки прави това, което и вие. Всеки спазва правилата”, допълва той.

“Данните биха могли да се използват и като средство да се установи къде ограничителните мерки не са особено ефективни”, казва докторантът по приложна геофизика Рафаел де Плен от Националния свободен университет на Мексико.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ