Орангутанът Сандра се научи да мие ръцете си по примера на своите гледачи

07 Април 2020 17:17
Орангутанът Сандра се научи да мие ръцете си по примера на своите гледачи
Източник: Център за големи маймуни/ Center for Great Apes
Наскоро от Центъра за големи маймуни във Флорида публикуваха видео, на което се вижда как орангутанът Сандра старателно четка със сапун своите ръце. Видеото бързо превзе социалните мрежи, а в последствие стана ясно, че Сандра е придобила този нов хигиенен навик, наблюдавайки как гледачите й мият своите ръце в разгара на епидемията от новия коронавирус.34-годишната Сандра видимо се забавлява да търка дланите и опакото на ръцете си с четка и сапунена вода и го прави доста по-дълго от препоръчаните от Световната здравна организация 20 секунди. На видеото си вижда още как, след като приключва с личната си хигиена, Сандра решава да използва сапунената вода, за да почисти и терена около себе си.


Сандра е родена в зоологическа градина в Германия, но прекарва близо 25 години от живота си в зоопарк в Буенос Айрес, Аржентина, при много тежки условия. През 2014 г. адвокатите на Сандра печелят безпрецедентна жалба. Тогава съдия Елена Либератори постановява, че от правна гледна точка Сандра не е животно, а нечовешко лице, което й дава някои права, каквито имат хората, сред които и правото на по-добри условия на живот. Така на 5-ти ноември 2019 г. Сандра най-сетне е преместена в Центъра за големи маймуни във Флорида.

"С това решение исках да кажа на обществото нещо ново – че животните са съзнателни същества и че основното им право е нашето задължение да ги уважаваме" , сподели тогава пред медиите съдия Либератори.

Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ