Двойка панди са успели да се чифтосат след 10-годишно съжителство

08 Април 2020 11:00
Двойка панди са успели да се чифтосат след 10-годишно съжителство
Източник: Ocean Park Zoo
По всичко личи, че на тази двойка й е трябвало просто малко уединение. Скоро Ин-Ин и Ле-Ле, дългогодишни обитатели на зоологическата градина “Оушън Парк” в Хонконг, могат да станат родители. В началото на седмицата от зоопарка съобщиха, че след 10 години опити двойката да се чифтоса по естествен начин и след много “грешки и взети поуки”, този път опитът най-сетне се е оказал успешен.

“Новината, че двамата са успели да се чифтосат е особено вълнуваща за нас, защото при естествената инсеминация, шансовете за зачеване са много по-големи”, казва Майкъл Боос, изпълнителен директор на отдела за зоологически операции и консервация в зоопарка.

Заради пандемията от новия коронавирус, от края на януари зоологическата градина е била затворена за посетители. Междувременно гледачите са започнали да забелязват някои промени в поведението на двете големи панди, характерни за размножителния им период, който е всяка година между месеците март и май.

“От края на март, Ин-Ин започна да прекарва повече време, играейки си във водата, а Ле-Ле започна да маркира с миризмата си ограждението и душеше наоколо, за да усети миризмата на Ин-Ин”, се казва в публикуваното прессъобщение.

Все още е твърде рано да се каже дали Ин-Ин наистина очаква бебе, но служителите в зоопарка следят внимателно за промени в тялото и поведението й.

“Ако чифтосването е било успешно, в края на юни ще започнат да се появяват признаци на бременност, например промени в хормоналните нива и поведенчески промени, макар че е възможно Ин-Ин да прекара и мнима бременност”, казва Боос.

Новината за чифтосването на двойката е важно събитие за природозащитниците, тъй като големите панди са категоризирани като уязвим вид, но могат да се превърнат и в застрашен, съгласно критериите на Червения списък на световно застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Само около 1800 големи панди живеят в дивата природа сочат данни на зоопарка “Оушън Парк”.

“Надяваме се тази година да зарадваме жителите на Хонконг с новината за бременността на Ин-Ин и да дадем своя принос към опазването на този уязвим вид,” казва Боос.

Гестационния период при големите панди е от 72 до 324 дена. От зоопарка съобщават, че периодично ще дават информация за състоянието на Ин-Ин.
Прочетете повече за:
пандичифтосванеХонконг
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ