За първи път от 30 години насам Хималаите се виждат ясно заради спада на замърсяването в Индия

09 Април 2020 11:28
За първи път от 30 години насам Хималаите се виждат ясно заради спада на замърсяването в Индия
Заради продължаващите строги мерки срещу разпространението на коронавируса в Индия, нивата на замърсяване в голяма част от страната рязко спадат.

Сега някои жители в Северна Индия съобщават, че вече могат да видят заснежените Хималаи на 200 километра разстояние за първи път от 30 години насам.

Гледката е омагьосваща, удивителна, внушителна, изненадваща и невиждана досега. 

„Виждаме заснежените планини ясно от нашите покриви. И не само това, звездите се виждат през нощта. За първи път ставам свидетел на подобно нещо“, разказва Балбир Сийчеуай, жител на Джаландхар в Пенджаб, Индия.

Индия, държава с население от близо 1,4 милиарда души, е в извънредно положение заради пандемията на COVID-19 от 22 март.

“Чувствително намаля не само градският трафик, но и много предприятия прекратиха временно работа. Това помогна да се достигнат рекордно ниски нива на замърсяване на въздуха”, споделя още Сийчеуай.

От Централния борд за контрол на замърсяването на въздуха в Индия съобщават, че националната карантина, наложена на 22 март и строгите мерки за социално дистанциране са допринесли за значителното повишаване на качеството на въздуха.

Само в Делхи, количеството на фините прахови частици е спаднало с 40% още на 23 март. Данните сочат, че в периода от 16 до 27 март индексът на качеството на въздуха се е подобрил с 33% навсякъде в страната.

Съгласно предписанията на Световната здравна организация количеството на фините прахови частици не трябва да надвишава 20mg/m3. Обичайно, през по-голямата част от годината обаче, в Индия тези стойности са пет пъти по-високи.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ